Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, Türkiye'de yaşanan otobüs kazalarıyla ilgili raporlarda yüzde 90 oranında şoför hatası tespiti yapıldığını söyledi. Yıldırım, "Raporlarda şoförün yorgunluk, uykusuzluk ve dikkatsizliğinden kaynaklandığı belirtilir. Telefonu kesinlikle direksiyonda kullanmasınlar. Bir anlık dalgınlık, yoldan kopmak kazaya neden oluyor" dedi.

TOF Başkanı Yıldırım: Kazaların yüzde 90'ı sürücü hatası
Fotoğraf: DHA

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, alınan önlemlere değinerek, "Yeterli değil. Bunu sıfır kaza hedefine taşımak lazım. Denetimler, elektronik denetimler arttı. Bunlar caydırıcı etki yapıyor. Ancak şoför sorunu var. Giderek daha da büyük hale gelen şoför sorunu var. Kazaların yüzde 90 oranında sürücü hatasından, yorgunluk, uykusuzluk ve dikkatsizlikten kaynaklandığı raporlarda geçer" diye konuştu.

Otobüslerin otogardan çıkarken ciddi şekilde denetlendiğine vurgu yapan Yıldırım, "Firmalarımızın kendi iç denetimlerini yapmaları lazım. Şoför sorununa eğilmemiz lazım. Bütün bakanlıkların bir araya gelerek, sivil toplum örgütlü ortak bir yapı oluşturmamız lazım. Şoförlerin çalışma şartları çok ağır. Ekonomik koşulları yetersiz. Buna bir düzenleme yapılması lazım. Çalışma şartlarını, dinlenme koşullarını iyileştirmemiz lazım. Gelirler artmadığı sürece arkadan şoför gelmiyor" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİMLERİN TEKRARLANMASI LAZIM"

Yıldırım, şoförlüğün işsiz insanların tercih ettiği bir meslek haline geldiğini ifade ederek, "Eğitimlerinin yeterli şekilde yapılması gerekiyor. Alan ve teorik eğitimleri yapılması lazım. 10-20 yıllık şoförlerin eğitimlerinin tekrarlanması lazım. Teknoloji gelişiyor, zaman değişiyor, dijitalleşme geliyor. Bunların hepsiyle ilgili şoförlerin bilgilendirilmesi lazım. Şoför sorununun çözülmesi lazım, kazaların temel sebeplerinden biri şofördür" dedi.

"DİREKSİYON BAŞINDA TELEFON KULLANMAYIN" UYARISI

Şoförlere de uyarılarda bulunan Yıldırım, "Viraja hızlı girildiğinde yapacak bir şey kalmıyor. Daha kontrollü olunması lazım. Telefonu kesinlikle direksiyonda kullanmasınlar. Bir anlık dalgınlık, bir anlık yoldan kopmak kazaya neden oluyor. En önde oldukları için ilk önce onların hayatı gidiyor. Sonrasında araçtaki yolcular, aileleri, herkes mağdur oluyor" dedi. Yıldırım, şoförün herhangi bir rahatsızlığında, anlık şoför değişimi yapabilmesi gerektiğini de bildirdi. KURAL

"İHLALİ YAPANLARIN MESLEKTEN MEN EDİLMESİ GEREK"

Sürekli kural ihlali yapan şoförlerin meslekten menedilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, "Şoförler için sicil havuzu oluşturmak gerekiyor. Suç işleyenlere yolcu teslim etmememiz lazım. Bu tür alışkanlıklar edinmiş, telefon kullanan, trafik ihlali yapan, alkol kullanan insanları da ticari taşımadan uzak tutmak gerekir. Bir araya gelip şoför sorununa kökten çözüm üretilmeli. Yoksa yapılan çalışmalar bir yere kadar etkili oluyor. Şoför sorunu çözülmezse kazanın önüne yüzde 100 geçme şansınız yok" ifadelerini kullandı.