Tokat'a bağlı Yağmurlu Köyü’nün 650 metre, Mercimekdüzü Köyü'nün ise 400 metre yakınına taş ocağı yapılmak isteniyor. Taş ocağı projesine karşı açılan iptal davalarının bilirkişi incelemesi jandarma eşliğinde yapıldı.

Tokat'ta 6 köye patlamalı taş ocağı tehdidi

BİRGÜN/ANKARA

Tokat'a bağlı Yağmurlu Köyü’ne yapılması planlanan taş ocağı projesine karşı açılan iptal davalarının bilirkişi incelemesi jandarma eşliğinde yapıldı.

Köylülerin bilirkişi heyetinin inceleme yaptığı alana yaklaşmasına izin verilmezken taş ocağından Tokat'ın en büyük köylerinden biri olan Yağmurlu Köyü’nün yanı sıra Mercimekdüzü, Ormanbeyli, Yesilkaya, Tahtalı ve Güzelyayla Köylerinin de olumsuz etkileneceği bildirildi.

Taş ocağı projesinin ruhsatının iptal edilmesi için dava açan köylüler, taş ocağının su kaynaklarının bulunduğu, endemik bitki örtüsünün yer aldığı, hayvan otlatma alanı olarak kullanılan ve kekliklerin de yaşam alanı olan bir bölgeye yapılmak istendiğini ifade etti.

tokat-ta-6-koye-patlamali-tas-ocagi-tehdidi-786178-1.

Yağmurlu Köyü halkı, Nisan ayında Tokat Valiliği’nden muhtarlığa gelen bir tebligatla köylerine patlamalı kalker taş ocağı yapılacağını öğrendi. Tebligatta belirtilen 23 hektarlık alan Yağmurlu Köyü yerleşim alanına 650 metre uzaklıkta, komşu köy Mercimekdüzü Köyü yerleşim alanına ise 400 metre uzaklıkta bulunuyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun da alınmayacağı proje ile ilgili köylüler, yargı yoluna başvurdu.

tokat-ta-6-koye-patlamali-tas-ocagi-tehdidi-786179-1.