Alt gelirliler için Seferihisar’da yapılan TOKİ evlerinin fiyatları çekilecek kuranın hemen öncesinde rant hırsı sebebiyle arttı. Aylık taksitlerin yaklaşık 3 katına çıktığı projede, 250 bin TL’lik evlerin fiyatı 403 bin TL’ye yükseldi. Geçimini zor sağlayan alt gelirli yurttaşlar, ‘bir ev sahibi olma hayalimiz vardı o da suya düştü’ dedi.

TOKİ’den dar gelirliye bir darbe daha geldi

Yağmur Beril VAROL

Alt gelirli yurttaşlar için yapılan TOKİ evlerinin taksitleri kurdaki dalgalanma nedeniyle yaklaşık 3 katına çıktı. Ekonomik sorunlar nedeniyle zor durumda olan yurttaşların alacakları evler 250 bin TL’den 400 bin TL’ye fırladı. Hane halkı gelirinin 5 bin 500 TL olması şartlarından biri olan dar gelirliler için yapılan Seferihisar’daki TOKİ projesinde, ev sahibi olacak kişilerin ödeyecekleri taksit tutarı arttı. Proje başlarken 2 artı 1 evler için 894 TL aylık taksit ödeyecek bir yurttaşın aylık ödemesi, 27 Aralık’ta yapılacak olan kat kurası öncesinde 2 bin 370 TL’ye kadar çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ, projede hak sahipliği kazanan yurttaşlara taksitlerin yükselmesinin sebebini döviz kurundaki artıştan kaynaklı olduğunu söyledi. Hak sahibi olan yurttaşlar ise, aynı projenin İzmir Kemalpaşa’da daha uygun fiyatlarla devam ettiğini belirtirken, Seferihisar’daki TOKİ’lerin Sığacık’a yakın bir konumda bulunması ve bölgenin turizm bölgesi olması sebebiyle fiyatların arttığını söylüyorlar.

Projenin alt gelirli yurttaşları ev sahibi yapmayı hedeflediğinden aylık bu rakamları ödemenin ciddi geçim sıkıntısı yaratacağını düşünen yurttaşlar, yaşanan artışa tepki göstererek geri çekilmesini talep ediyorlar. Öte yandan da yurttaşlar yaşadıkları geçim sıkıntıları nedeniyle evlerin taksitlerini ödemeyeceklerini söylerken, sosyal medya platformlarında ise evlerin hakkının devir tartışmaları yapılıyor.

toki-den-dar-gelirliye-bir-darbe-daha-geldi-956514-1.

'FİYAT YÜKSELTİLİYOR'

BirGün’e konuşan yurttaşlar yaşadıkları problemleri dile getirdi. İşçi emeklisi olduğunu söyleyen Hakan Koşar, “Yaklaşık 1,5 yıl önce dar gelirliler için yapılan TOKİ kurasında hak sahibi olduğumda bir umudum olmuştu günümüzde malum ekonomiden kaynaklı normal şartlarda ev almamız mümkün değil. Belli bir sene öderiz sonra rahat ederiz diye düşündük. Biz nereden bilelim Seferihisar Turizm bölgesi diye artan kuru bahane ederek ev fiyatlarını bu kadar yükselteceklerini. Şimdi belirledikleri taksitleri bizlerin ödemesi mümkün değil. Bu kişilerin amaçları bizleri hak sahipliğinden vazgeçirerek, hakkımızı başkalarına devretmemizi sağlamak. Seferihisar değerlendikçe o evlerin de fiyatları artacak. Bu durumun zenginleri daha çok zengin etmek için bizlere yaşatılan bir mağduriyet olduğunu düşünüyorum. Her zaman olduğu gibi zenginler fakirin sırtından geçiniyor ama ben bu sefer hakkımı yedirmeye niyetli değilim” dedi.

'GEÇİMİMİZİ ZOR SAĞLIYORUZ'

Sabit bir gelirinin olmadığını, işportacılıkla geçimini sağladığını dile getiren Bülent Akalın, “İlk başvurduğumuzda 894 TL sabit ödeme ile 20 sene 240 ay vade ile ev sahibi olacağız diye hak sahibi olduk. Bugüne geldiğimizde bize ilk sunulan fiyatlar ile arada uçurumlar var. Mesele 2 artı 1 daireye hak sahibi olan kişi 894 TL ödeyeceğim diye beklerken bugün karşısına çıkan rakam 240 ay sabit ödeme de 2 bin 370 TL gibi bir rakam. Şimdi bu nasıl alt gelirli vatandaşa uygun olsun. Buna artı olarak da ilk başta yüzde 10 tahsis istiyorlar bu da 37 bin lira gibi bir rakama tekabül ediyor. Seferihisar TOKİ’de hak sahipliği olan engelli bir arkadaşım dedi ki ‘Ben devletten bin 900 lira maaş alıyorum benim bu fiyatları ödemem mümkün değil yüzde 90 engelliyim.’ Nereden bakarsanız tutarsızlık. Bu parayı ödeyip bir ev sahibi olmayı umut ediyordum tabi bu durumun peşini bırakmayacağım ama nasıl geçineceğim nasıl yiyip içeceğim kara kara düşünüyorum. Kişileri ciddi anlamda zorluyor. Bizim aklımızla dalga geçiyorlar alt gelirliyiz diye bu hesapları yapamayacak mıyız?” diye konuştu.

toki-den-dar-gelirliye-bir-darbe-daha-geldi-956515-1.

'BU DURUM O KADAR SAÇMA Kİ'

Şu an oturduğu evde de kiracı olduğunu aktaran Akalın, şunları dile getirdi: “Biz ilk başvurduğumuz dönemde, bize söylenen evlerin içine girince taksitleri ödemeye başlayacağımızdı. Ancak şimdi bizden sözleşme yapıldıktan sonra taksitleri istediklerini söylüyorlar. Kiram bin 600 lira, yeni artışla birlikte TOKİ’nin evleri bize teslim edeceği tarih 2022’nin ekim ayıydı. Şimdi o tarihi 2023’ün haziran ayına çektiler. Bu demek oluyor ki ben hem bir yıl daha fazla kira ödeyeceğim hem de taksitleri evin içine girmeden ödemeye başlayacağım. Bu durum o kadar saçma ki yatıp kalkıp bunu hesaplıyorum.”

'CİMER’E BAŞVURDUK'

Akalın konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Kemalpaşa’daki TOKİ’nin fiyatları bu kadar artmıyor, Seferihisar’ın bu kadar artmasındaki sebep rant. O bölge çok değerli bir bölge Sığacık’a beş dakikalık bir mesafede yarının Alaçatı’sı deniyor. Bu bizim suçumuz değil ki biz kura çektik bize çıktı. Bunun ceremesini bana ödetemezler. Koskoca devlet bunu yurttaşına neden yapıyor sonuçta cumhurbaşkanının bizlere bir sözü bu. CİMER’e yazdık dönüş olarak bize ‘Bu rakamlar güncel rakamlardır, sözleşme yapacağınız zaman belli değildir’ şeklinde yanıt geldi. Yani rakamlar yine mi artacak? Alt gelirli olmak demek meseleyi anlamıyoruz anlamına mı geliyor? Cumhurbaşkanı çok da savunduğum bir lider ama hayal kırıklığına uğrattı beni. 2023’e giderken çok hatalı hamleler bunlar.”

'BABAMDAN KALAN MAAŞLA…'

Babasından kalan yetim maaşıyla yaşlı annesi ile beraber geçinmeye çalıştıklarını ancak yetmediği için evlere temizliğe gittiğini söyleyen Bahar Durdu, “Ben babamdan kalan 800 TL yetim maaşını alıyorum. Annemin aldığı maaşla beraber toplam 2 bin 400 TL oluyor. Evimizin kirası da bin 200 lira. Maaşımızın yarısı zaten kiraya gidiyor. Elektrikten tutun mutfak masraflarına kadar her şey çok pahalı. Geçinmek için ben haftada 3 gün evlere temizliğe giderek karnımı doyuruyorum” ifadelerini kullandı.