İzmir’de 30 Ekim depreminde yıkılan Yağcılar Apartmanı yerine TOKİ tarafından ihale edilerek “depreme dayanıklı” nitelikte yeniden yapılan binanın kolonlarının hatalı olduğu ortaya çıktı.

TOKİ'nin deprem konutunun kolonları hatalı çıktı

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar açıklarında 30 Ekim’de meydana gelen 6,9 depremi sonrası yıkılan binaların yerine 7 tane proje ve rezerv alanı belirlendi. Bu alanlarda TOKİ tarafından ihale edilerek “depreme dayanıklı” nitelikte yeniden yapılan binalar yapılmaya başlandı. İkinci proje alanında yer alan Yağcılar Apartmanı’nın yerine yapılan binanın 5’inci kat kolonlarının hatalı olduğu ortaya çıktı. Katın kolon imalatlarının son derece özensiz bir şekilde yapıldığı kaydedildi.

TMMOB İzmir İKK adına İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş, hatanın kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bir bina, statik açıdan doğru tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen kurallarına uygun imal edilmediği, imalat sonrası bakımları düzgün yapılmadığı takdirde herhangi bir depremde istemediğimiz sonuçların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Üstelik bu tür imalat hatalarının, binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zaafiyetin bedelinin çok acı olduğunu 30 Ekim tarihinde 117 kişinin göçük altında kalarak ölümü ve yaşanan mal kayıpları ile hep beraber yaşadık” diye konuştu.

DENETLEME TALEBİ

Ulutaş, şunları söyledi: “Hatalı imalatların kırılarak yeniden yapılacağına dair bilgi tarafımıza ulaşmıştır. Fotoğraflara yansıyan görüntüler İkinci proje alanında yer alan eski Yağcılar apartmanı 5inci kat kolonlarına ilişkin olup gerek bu yapıda 5’inci kata kadar olan imalatın gerekse 7 proje alanında ve depremden etkilenen diğer alanlarda şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesini, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyor; usul ve yasalara, projesine ve fen kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılması idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz.”

toki-tarafindan-yapilan-binanin-kolonlarinin-hatali-oldugu-ortaya-cikti-882657-1.

YENİ BİR RANT ALANI YARATILIYOR BURADA DEMEMİZİN SEBEBİ BU

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel de, “Can kayıplarının yaşanmamasıdır önemli olan. Başından beri söylüyoruz. Öldüren deprem değil, öldüren kapitalizm, öldüren kar hırsı, öldüren denetimsizlik. Bütün bunlar yaşanmasın diye başından beri açıklamalarımızı yapıyoruz. Kamuoyu adına birçok konuda cevap istedik yetkililerden ama şu ana kadar maalesef o açıklalar gelmiş değil. Burada üstü kapalı, kime, nasıl, ne biçimde verildiği belli olmayan, denetiminin nasıl gerçekleştiği belli olmayan bir üretim devam ediyor” dedi.

Yücel, sözlerini söyle sürdürdü: “Bu sürecin içerisinde yurttaş yok, barolar yok, meslek örgütleri yok. Bu sürecin içerisinde bakanlık var, TOKİ var. Hukuksuzluk her anlamıyla devam ediyor. İktidar ben yaptım oldu mantığıyla mağdur olan yurttaşlara yeni bir mağduriyet ekliyor. Yeni bir rant alanı yaratılıyor burada diye söylememizin ve denetimsiz dememizin sebebi bu. Biz kırka yakın soru sorduk kamu kurumlarına. Meclis’e gönderdik. Hiçbirine yanıt gelmedi.”