Toledo yerine London Pub gibi oldu
Fotoğraf: Hincrich Schultze

Haber Merkezi

13 yıldır Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki değişimi fotoğraflayan Alman fotoğrafçı Hincrich Schultze, “Toledo gibi olacağı sözü verildi ama hiç benzemiyor, London Pub gibi görünüyor” dedi.

Alman gazeteci Hincrich Schultze 2010 yılından beri Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinin sokaklarını ve yaşamını fotoğraflıyor. Schultze, 2015 yılında kentte ilan edilen sokağa çıkma yasakları sürecinde yaşanan değişimi fotoğrafladı. Schultze, çektiği fotoğrafları Berlin ve Hamburg’da yapacağı sergiyle sanat severlerle buluşturmayı hedefliyor.

MA'da yer alan habere göre, sokağa çıkma yasakları sırasında Diyarbakır'a gelen Schultze, "Diyarbakır’a bu kadar kötü bir şey olacağını hiç tahmin etmiyordum” ifadelerini kullandı.

Sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği Sur'da gözaltına alınmasına rağmen  gelmekten vazgeçmediğini belirten Schultze, "O süreçte gözaltına alındığımda polisler bana şunu söyledi, ‘Burası çok kötü bir yer, biz burayı sevmiyoruz, sen neden Antalya değil de buradasın?’ İnsanlar hakkında bilgi istediler ve ben de röportaj yaptığım insanlar hakkında bilgi veremeyeceğimi söyledim"dedi.

Schultze, bu kültürel yıkımın farklı ideolojik argümanlarla kendi memleketi Hamburg'da da yapıldığını söyledi. Kendi memleketi ve Sur’u birbirine benzettiğini belirten Schultze, şöyle devam etti: "Sur’da yaratılan şehrin yeni halini sevmedim, Londra’da bir parka gitmek isteseydim, Londra’ya giderdim. Diyarbakır’a gelmezdim. Bu yeni yapı için Diyarbakır’a gelmem. Toledo gibi olacağı sözü verildi ama Toledo’ya hiç benzemiyor, London Pub gibi görünüyor.”