15 Temmuz’da yaşamını yitirenlerin yakınları ile yaralanan yurttaşlar için toplanan 338 milyon liranın akıbeti belirsizliğini koruyor. 15 Temmuz Şehit Yakınları ile Gaziler Vakfı, bu paranın yalnızca 14,9 milyon lirasının dağıtıldığını söyledi.

Toplanan paraların akıbeti merak konusu

HABER MERKEZİ

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından yaşamını yitiren 251 yurttaşın yakını ile yaralanan 2 bin 734 yurttaş için başlatılan yardım kampanyasında toplanıp 15 Temmuz ‘Şehit Yakınları ile Gaziler Vakfı’nın hesabına yatırılan 338 milyon liranın akıbeti belirsizliğini koruyor.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 15 Temmuz ‘Şehit Yakınları ile Gaziler Vakfı’nı ziyaret etti. Vakıf yöneticileri, paranın akıbetini soran Emir’e, bu paranın sadece 14,9 milyon lirasının dağıtıldığını söyledi.

"Bizim zorlamamızla aradan dört yıl geçtikten sonra para dağıtılmaya başlandı ancak, bu da faiz gelirinin yarısı bile değil. Halen, 300 milyon liranın üzerinde para, dağıtılmayı bekliyor" diyen CHP’li Emir, vakıf görevlilerine "Bugüne kadar paraların dağıtılmamış olması, nemalandırılmasına rağmen faiz gelirlerinin yarısının bile verilmemiş olması büyük bir sıkıntı ve bu sizin dışınızda gerçekleşen bir sorun" dedi. Emir, meselenin siyasallaştırılmadan paranın asıl sahiplerine ulaşması gerektiğine dikkat çekti.

Şeffaflık talep ediyoruz

CHP’li Emir şu ifadeleri kullandı: "Şehit yakını ve gaziler için bundan yaklaşık dört yıl önce 309 milyon lira para toplandığı açıklandı ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzunca bir süre bu parayı dağıtmaya yanaşmadı. Bütün sorularımızı da yanıtsız bıraktılar. Bizim zorlamamızın ardından nihayet bu yılın başında para Hazine hesabından alınıp vakıf hesabına aktarıldı. Yine bizim zorlamamızla, bu yılın Nisan ayında üç kez biner lira dağıtıldığı açıklandı. Şimdi sizden öğreniyoruz ki; iki kez daha para dağıtımı yapılmış ve bugüne kadar dağıtılan para 14.9 milyon lira. Oysa bu miktar, biriken faiz gelirinin yarısı bile değil. 15 Temmuz şehitleri ile gazi yakınlarına bağış yapanlar, bu paraların nasıl değerlendirildiğini açık bir şekilde takip etmek istiyor. Bizim de vakıftan beklentimiz şeffaf bir şekilde bu sürecin yönetilmesi. Buradaki paraların her kuruşuna özen gösterilmesi lazım. Halen 300 milyon liranın üzerinde para dağıtılmayı bekliyor. Sizden daha şeffaf, daha açık, yönetim kurulu kararlarının kamuoyuyla paylaşıldığı bir süreç talep ediyoruz."