Muhalefetin gündeminde deprem vergilerinin nereye harcandığı yer aldı. Türkiye'nin yolsuzluk endeksinde 13 basamak gerilediğini belirten liderler, "Toplanan vergilerin hesabının verilmediğini kabul etmek lazım" dedi

Toplanan vergilerin hesabı verilmedi

Politika Servisi

Meclis’te grup toplantıları yapan muhalefet partilerinin gündeminde hükümetin depreme karşı tutumu yer aldı. Hükümeti eleştiren liderler, toplanan deprem vergilerinin yanı sıra neden hiç bir önlem alınmadığını sordu.

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2016'da CHP'li bir vekilin Elazığ'daki fay hattıyla ilgili önergesinin reddedildiğini hatırlattı. CHP lideri, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Yolsuzluk Endeksi'nde 13 basamak birden geriye gidiyorsa bizden toplanan vergilerin hesabının verilmediği kabul etmek lazım. 17 yıldır iktidarsınız, deprem vergisi alıyorsunuz, bu tahribatı önlemek için neler yaptınız?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'NERELERE HARCADIN?'

"Devleti yönetirken vatandaştan vergi alıyoruz. Hiçbir siyasetçi kendi cebinden para harcamaz, bizim paramızı harcar. Siyasi iktidar her kuruşun hesabını millete vermek zorundadır. 'Ey iktidar benden aldığın vergileri nerelere harcadın?' bunun hesabını sormak gerekiyor.

"Bizim milletvekilimiz 2016'da çıktı konuştu, 'Elazığ fay hattı üzerinde yaşıyor tedbirleri görüşelim' dedi. Peki yasama organı ne diyor biz kanun çıkardık vatandaş vergiyi de veriyor bakalım şu yürütme organı üstüne düşen görevi yaptı mı yapmadı mı? Reddedildi. Milletvekilimiz yalvarıyor yakarıyor, önlem alalım diye. Kırılan fay hattı değil saray iktidarının ar damarıdır. Depremde ölenlerin onların boynunadır. 34 milyar dolar aldın, vatandaşın evini depreme dayanıklı neden getirmedin?"

'SİYASİ İKTİDARINIZI DURDURACAĞIZ'

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise iktidarın yalnızca eleştiri yapanlar için harekete geçtiğini belirterek, "Güçleri ancak tweet atana yetiyor. Elazığ'da yıkılan binalara ilişkin soruşturma açıldı mı?" diye sordu.

"Depremi durduramayız, sizin iktidarınızı mutlaka ama mutlaka durduracağız” diyen Buldan, "Sağlık hizmetinde ana dilin önemini bir kez daha Elazığ depreminde gördük. İşsizlik nedeniyle yaşanan intiharlar bu iktidarın eseri olarak kaldı. Son iki yılda elektriğe yaptıkları zam nedeniyle milyonlarca yoksul faturalarını ödeyemiyor. İktidar da şunu unutmasın; yüksek doğal gaz ve elektrik faturaları ödeyemeyen halk ilk seçimde faturanızı kesecek" ifadesini kullandı.

"Bekçilere silah kullanma ve kimlik sorma yasasını Meclis'e getirdiler” diyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP iktidarı kendi paralel güvenlik yapısını kuruyor. Demokratik siyasetin tüm imkanlarını kullanarak barışın bu topraklarda boy vermesini sağlayacağız. Türkiye halklarını bu iktidardan mutlaka kurtaracağız."

'PARLAMENTER SİSTEM KURMALIYIZ'

İyi Parti Lideri Meral Akşener, yurttaşın yaşadığı ekonomik sıkıntılara değinerek hükûmetin tarım politikalarını eleştirdi. "Kiminle konuştuysak dertler ortak, vatandaş geçinemiyor” diyen Akşener, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemi kurmalıyız buna direnmek tarihe direnmektir. Bu direnç asla başarılı olamamıştır olamayacaktır. Parlamenter sistem, Türkiye'nin bu sarmaldan çıkış yoludur" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın elektrik zammı ile ilgili sözlerine de tepki gösteren Akşener, "Baksanıza zamların gurusu, büyük ekonomist damat bey, elektrik zammını az bulmuş. Burası çok önemli! Buyurun size şımarıklığın resmi" diye konuştu.