AKP’nin gözde müteahhidi Dap Yapı, çok sayıda ağacın yer aldığı deprem toplanma alanını lüks konut projesi yapmak için yapılaşmaya açtı. Şirket, projeye karşı çıkan beş mahalleliye de ‘ticari itibarının zedelendiği’ gerekçesiyle 50’şer bin TL’lik tazminat davası açtı. Bugün hakim karşısına çıkan yurttaşlar beraat etti.

Toplanma alanına lüks konutlar yapan Dap Yapı'nın itibarı zedelenmiş!

İsmail ARI

Devletten aldığı arazilerle İstanbul’un son yeşil alanlarının üzerine beton döken Dap Yapı, kentin en değerli bölgelerinden biri olan Nişantaşı’nda “Nişantaşı Koru” adı altında milyarlarca liralık lüks konut projesi yapıyor. Tüm tepkilere rağmen deprem toplanma alanı da olan yeşil arazide inşaat çalışmalarını sürdüren Dap Yapı, projeye karşı çıkan mahalleliye dava açtı, yurttaşlar bugün hakim karşısına çıktı.

Marmara Üniversitesi’nin İletişim Fakültesi ve Dişçilik Fakültesi’nin de bulunduğu 26 dönümlük Nişantaşı Kampusu kapatıldı ve arazi 2016’da TOKİ’ye devredildi. 2018 yılında da Çevre, Şehircilik ev İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar palanı değişiklikleri ile alanın fonksiyonunu “konut+ticaret” alana çevrildi.

İmar planları da ranta uygun hale getirilen arazi için Emlak Konut GYO 2018’de ihale düzenledi ve ihaleyi iktidara yakın olan Dap Yapı aldı. Ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arazinin “Deprem ve Afet Toplanma Alanı (DATA)” olarak tanımlanan alanın vasfını kaldırdı. Açılan tüm davalara rağmen Nisan 2020’de Şişli Belediyesi inşaata ruhsat verdi ve talan başladı. Mahalleli ise talan projesine karşı davalar açtı, protestolar düzenledi, kamuoyu çalışması yürüttü.

Dap Yapı'nın dava açtığı, adliye koridorundaki mahalleliler.Dap Yapı'nın dava açtığı, adliye koridorundaki mahalleliler.

ŞİRKETİN MARKA DEĞERİ DÜŞMÜŞ!

Tüm bu gelişmelerin ardından Dap Yapı, projeye itiraz eden 5 mahalleli ile mahallenin duyurularının paylaşıldığı 2 sosyal medya hesabının kullanıcılarına 50’şer bin TL’lik tazminat davası açtı. Açılan davada, “Dap Yapı’nın ticari itibarına gölge düşürüldüğü ve marka değerine yönelik saldırılarda” bulunulduğu iddia edildi.

Bugün ikinci defa hakim karşısına çıkan mahalleli ise beraat etti. Şirketin dava açtığı mahallelerinden Komşu Kapısı Dayanışma Derneği Başkanı Tolga Bektaş, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülen duruşmanın ardından BirGün’e açıklama yaptı.

Bektaş, “Dap Yap ben de dahil toplam beş kişiye dava açtı. Ayrıca iki sosyal medya hesabının kullanıcılarının da tespit edilmesini istedi. Şirketin avukatı, ‘infial yaratıp toplumsal ayaklanma yaratmak istiyorlar, şirketin marka değerini düşürdüler’ iddiasında bulundu. Hakim iste ifade özgürlüğü dedi. Biz de kısa süre önce yaşadığımız büyük deprem felaketini hatırlattık. Deprem olduğu için bu karar çıktı, beraat ettik. Dava başlar başlamaz 7-8 polis geldi duruşma salonuna. Daha önceki duruşmada da böyle bir şey yoktu” dedi.

BİR DOĞA HARİKASI VADİ YOK EDİLDİ

Mücadeleye devam edeceklerini belirten Bektaş, sözlerini şöyle tamamladı: “İnşaat tamamlanmadı projedeki tüm daireleri sattılar. Bu proje mahalleli nezdinde meşru değildir. Talan edilen alan, 26 dönüm büyüklüğünde bir doğa harikasıydı ve içerisinde sansarlar dahi yaşıyordu. Kocaman bir vadiydi ve şimdi tüm o vadiyi yok kettiler, tarihi üniversiteyi kaldırdılar. Çevredeki binaların önünü kapattılar, rüzgar ve güneşin önünü kapattılar. Yolları kapattılar, altyapıyı felç ettiler. Bu dava nedeniyle mahalle muhtarlığımıza bir arabulucu gönderdiler ‘gelin anlaşalım, tatlıya bağlayalım’ dediler. Biz kabul etmedik.”

HER KATTA HAVUZ OLACAK

Öte yandan mahallelinin itiraz ettiği proje için 2018’de bir çevre katliamı yapılmış ve çok sayıda ağaç kesilmişti. Lüks konut projesinin proje görsellerinde ise binaların her katında özel havuzların yer aldığı görülüyor.

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise daha önce projeye dair şu açıklamayı yapmıştı:

"İstanbul’un kalbini aldık. Çok uzun süredir takip ettiğimiz, bizi heyecanlandıran bir alandı. Nişantaşı’nda arsa sorunu nedeniyle uzun süredir yeni bir proje yapılamıyordu. Bölgede oturmak isteyen ama eski evi tercih etmeyen bir kitle var. Biz şimdi bu kitle için tarihi eser niteliğinde bir iş yapacağız.”