Meclis yeni yasama yılı açılışı için dün toplandı. HDP’nin salonu terk ederek protesto ettiği Erdoğan, Meclis açılışındaki konuşmasını miting havasında yaptı, muhalefet partisi vekilleriyle sözlü tartışmaya girdi

‘Toplu açılış’ta gibi!

SEBAHAT KARAKOYUN
senyaprak@gmail.com

Meclis, anayasal zorunluluk gereği yapılan yeni yasama yılı açılışı için dün toplandı. Meclis açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan HDP tarafından protesto edildi.

Açılış töreninde Erdoğan zaman zaman Genel Kurula seslenmeyi bırakarak AKP Genel Başkanlığı, Başbakanlık günlerine dönerek muhalefet sıralarındaki milletvekilleriyle polemiğe girdi ve bir ‘ilk’e daha imza attı. TBMM'nin protestolu açılış töreninden dikkati çeken bazı notlar şöyle:

Protestoyla karşılandı
* Erdoğan, Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu dışında hiçbir liderin katılmadığı Genel Kurul'a gelişinde AKP'lilerin ayakta alkışlarıyla karşılandı.
* Erdoğan salona girmeden önce HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın arkasındaki sırada bulunan vekillere söyledikleri, kulaktan kulağa en arka sıraya kadar iletildi.
* CHP ve MHP grubu eksik kadroyla salonda yerini aldı. Erdoğan salona girerken MHP ve CHP'den bazı vekiller yerinde oturdu, bazıları da ayağa kalktı. HDP grubunun ise tamamı Erdoğan'ı oturarak karşıladı.

HDP'liler terk etti
* Genel kurul öncesi yapılan grup toplantısında Erdoğan'ı protesto kararı alan ancak yöntemini açıklamayan HDP'liler, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Erdoğan kürsüdeyken salonu topluca terk etti.
* Toplantı sürerken çok sayıdaki CHP ve HDP milletvekili kuliste oturdu.

Gergin konuşma
* Erdoğan, milletvekilleriyle karşılıklı polemiklerle geçen ve gerginliği körükleyen konuşmasının ardından salondan ayrılırken, CHP ve MHP'lilerin hiçbiri ayağa kalkmadı.
* HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Erdoğan'ın konuşmasını televizyondan izledi. Baluken, Erdoğan'ın konuşmasıyla ilgili “İlk kez böyle bir açılış konuşması yapıldı. Erdoğan bir cumhurbaşkanı değil de bir siyasi parti genel başkanı gibi konuştu ve gösterdiğimiz tepkide ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı” dedi.

SORUMSUZ CUMHURBAŞKANI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefet vekilleriyle polemiğe girdiği Meclis açılış konuşmasında 7 Haziran seçimlerinden sonra iktidar hesaplarıyla artırılan şiddetten ve koalisyon kurulamamasından sorumlu olmadığını iddia etti.

Meclis kürsüsündeki konuşmasında duble yollar gibi AKP’nin icraatlarından, “2023 hedefleri”nden sıkça bahçeden Erdoğan tıpkı mitinglerdeki gibi ‘rabia’ işareti yaparak “tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet” dedi.

Tarafsız olmak üzere yemin eden ancak bunu gerçekleştirmediği yönünde eleştirilen Erdoğan konuşması sırasında “Bu aziz kürsüde edilen yeminlere uymak ahlaki vazifedir” ifadelerini kullandı.

Genel seçimler sonrası tek parti iktidarına izin vermeyen tablodan koalisyon çıkmamasında sorumluluğu olduğu yönündeki eleştirilere yanıt veren Erdoğan, 7 Haziran’dan sonra yaşanan sürecin “demokrasinin, hukukun, siyasetin, milli iradenin gereklerine uygun şekilde yaşandığı” iddia etti ve ekledi: “Kimse siyasal alanda oluşan boşluğun faturasını Cumhurbaşkanlığı makamına keserek başarıya ulaşamaz.”

7 Haziran sonrası PKK ile yaşanan çatışmaların artmasında iktidar hesaplarıyla çözüm sürecini rafa kaldırmasının etkisi olduğu yönünde eleştirilerin muhatabı olan Erdoğan’ın buna yanıtı da “Silahların bırakılması gerekiyordu teşeron örgüt ne yazık ki bunu yapmadı” oldu.

4 KEZ TARTIŞMAYA GİRDİ, ELİYLE İŞARET ETTİ
Erdoğan’ın gergin konuşması sırasında 4 kez muhalefet sıralarına dönerek milletvekilleriyle polemiğe girdi, el işaretleriyle muhalefet partilerinin sıralarını gösterdi. Erdoğan’ın vekillerle yaşadığı polemikler Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

HDP’yi işaret etti
Erdoğan’ın, “Biz Kürt kardeşlerimizle her zaman gönül diliyle konuştuk” sözleri üzerine MHP Elazığ Milletvekili Yavuz Temizer, Meclis Genel Kurul salonunu terk eden HDP’lileri kastederek “Gittiler” diye karşılık verdi. Sinirlenerek HDP sıralarını işaret eden Erdoğan, “Kürt kardeşlerimi onlar temsil etmiyor” dedi. Erdoğan sözlerinin devamında da AKP sıralarını eliyle işaret ederek “Burada Kürt kardeşlerim var. Bir şeyi birbirinden iyi ayırmak lazım. Kürt sorunuyla terör sorunu farklıdır. Siz bunu ayırt edemediniz” ifadelerini kullandı.

‘Kürsülerin acemisisiniz’
Erdoğan ve MHP’liler arasında çözüm süreciyle ilgili de polemik yaşandı. “Terörü ve terör örgütlerini destekleyen ülkelere de sesleniyorum, ne yaptığınızı çok iyi biliyoruz, çok yakından takip ediyoruz! Tuttuğunuz maşalar gün gelecek sizin elinizi de yakacaktır! DAİŞ, PKK, DHKP-C, vesaire, adı ne olursa olsun” diyen Erdoğan, MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay ve Osmaniye milletvekili Ruhi Ersoy’un “İsimlerini saymayın” demesi üzerine sinirlendi.
“Rahatsız mı oldun” diye tepki gösteren Erdoğan, “Bir Cumhurbaşkanının terör örgütünün adını saymaması gerekir” diyen Erkan Akçay’a “Ben sayıyorum. Gereği neyse onu yapın” diye tepki gösterdi.

Polemik devam edince MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, oturumu yöneten TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’a “Sayın Cumhurbaşkanı Genel Kurula hitap etsin lütfen” uyarısı yaptı. Siniri artan Erdoğan bunun üzerine “Siz bu kürsülerin çok acemisisiniz. Ben nereye hitap edileceğini çok iyi bilirim. Siz daha öğreneceksiniz” diyerek gerginliği daha da tırmandırdı.

‘Siz gidebiliyor musunuz?’
Erdoğan üçüncü tartışmasında iyice ‘havaya’ girerek MHP’nin teşkilatlarını sorguladı. Erdoğan’ın konuşması sırasında MHP sıralarından Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller kastedilerek söylenen “Gelişigüzel oraya gidebiliyor musunuz” sesleri geldi. Erdoğan bu sesler üzerine “Biz o bölgeye çok gittik. Siz kaç kere gittiniz onu söyleyin. Kaç kere gittiniz onu söyleyin! O bölgelerde teşkilat bile kuramadınız, kuramıyorsunuz. Gidin, o bölgelerde çalışma yapın. Hiçbir zaman bunu yapmadınız, yapmıyorsunuz” karşılığını verdi.

MHP’li Temizer “Sayenizde” deyince Erdoğan, “Ben Cumhurbaşkanı olarak gitmediğim il yok, ilçeleri bile dolaşıyorum” diye konuşmasını sürdürdü.

‘Aday olursun belki’
Erdoğan’ın çatışa ve saldırılarda yaşamını yitiren güvenlik görevlileri ile ilgili sözleri üzerine “Gitmeyin cenazelerine” diyen MHP’lilere iyice sinirlendi ve “Kıyamete dek şehitlik devam edecektir. Bunu bilmeniz, öğrenmeniz lazım. Ve Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz” ifadelerini kullandı. Erdoğan sözlerinin devamında MHP sıralarını işaret ederek “Onlar diridir ama siz bilemezsiniz” diye konuştu. Erdoğan, MHP Osmaniye milletvekili Ruhi Ersoy’un laf atmaya devam etmesi üzerine de “Tekrar milletvekili adayı olursun belki” sözlerini sarf etti. Ersoy da Erdoğan’ın imasına “Adayız, sorun yok” karşılığını verdi.