‘Toplu işten atmalar yasaklanmalı’

DİSK üyeleri Edirne’de basın açıklaması yaparak “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” dedi. Saraçlar Caddesi’nde önceki gün yapılan açıklamada konuşan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Krizi fırsata çevirmeye çalışanlara karşı bu süreçte toplu işten çıkarmaların yasaklanması gerekiyor, TBMM’de bununla ilgili düzenleme istiyoruz” dedi.

Yüksek enflasyon karşısında eriyen işçi ücretlerinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Çerkezoğlu, diğer taleplerini ise şöyle sıraladı: “Asgari Ücret Tespit Komisyonu derhal toplanmalı ve 2018’in 3 ayı için yeni bir asgari ücret tespit edilmeli. 2019 asgari ücreti de bu rakam üzerinden tartışılmalı. Tüm taşeron işçilerine ayrımsız, şartsız kadro istiyoruz. Taşerondan kadroya geçirilen arkadaşlara 2020’ye kadar 4+4 şeklinde belirlenen ücret artışı politikasından vazgeçilmesini ve enflasyon karşısında ücretleri koruyacak toplu sözleşme düzeneği olmalı.”

Öte yandan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Asgari ücretlinin dayanma gücü kalmadı. Asgari ücret aralık ayına kadar 2 bin lira olsun” dedi. Atalay, bununla ilgili önümüzdeki hafta başında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüşeceklerini ve kamuoyunu bilgilendireceklerini de söyledi.

En çok emekçiler zararda
Türk-İş’in Afyon’da düzenlediği eğitim seminerinde konuşan Atalay, “Bu ülkede ekonomik sıkıntı var. Kriz, ekonomik sıkıntı, dolar, adına ne derseniz deyin, bir sıkıntı var. Kâr edenler de oluyor, zarar edenler de oluyor. Şimdi işsiz, asgari ücretli ve emekli en çok zarar edenler” diye konuştu.