Soma’da Türkiye Kömür İşletmeleri’nde çalışan maden işçileri, Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile Türkiye İşveren Sendikası arasında imzalanan toplu sözleşmeye itiraz etti. Maden işçileri, sözleşmenin öngördüğünü belirttikleri 25 kuruşu, kurdukları 'yardım sandığına' atarak protesto etti.

Kaynak: ANKA
Toplu sözleşmeye itiraz eden maden işçilerinden '25 kuruş' prostestosu
Fotoğraf: ANKA

Soma’da Türkiye Kömür İşletmeleri’nde çalışan maden işçileri; Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile Türkiye İşveren Sendikası arasında imzalanan toplu sözleşmeye itiraz etti.

Maden işçisi Kenan Günsal, “Altı aydır devam eden toplu iş sözleşme görüşmeleri dün akşam saatlerinde bize sorulmadan imzalandı. Hepimizin hayalleri, bir ekmek parası cebimize koyabilmekti. Bunlar bize 1 liranın dörtte birini reva gördüler” dedi.

Somalı madenciler, Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile Türkiye İşveren Sendikası arasında imzalanan ve 2023-2024 yıllarını kapsayan toplu sözleşmeye itiraz etti. Türkiye Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi’nde bir araya gelen maden işçileri, sözleşmenin öngördüğünü belirttikleri 25 kuruşu protesto etti.

İşçiler, kurdukları 'yardım sandığına' 25 kuruş attı.

Maden işçisi Kenan Günsal, altı aydır devam etmekte olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin kendilerine sorulmadan imzalandığını söyledi. Günsal,"Hiçbir maddede elle tutulur iyileştirme yapılmamıştır. Aylardır bizi sözleşme sürecine dahil etmeyen, taleplerimize kulaklarını tıkayan sendika yöneticileri, toplu iş sözleşmesine imzasını atarak bizlere ihanet etmişlerdir. ‘Sözleşme imzalandığında, Ankara'dan dönüşte, bizleri davullarla zurnalarla karşılayacaksınız' diyen yöneticiler nerede?" ifadelerini kullandı.

“MADEN İŞÇİLERİNE 25 KURUŞ REVA GÖRÜLMÜŞTÜR”

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez Bölge Temsilcisi Selçuk Metin ise şöyle konuştu:

“Bizi çok umutlandırmışlardı. Toplu sözleşme seçimden önce bitsin diye, avazımızın çıktığı kadar genel merkez bazında da bağırdık. Dedik ki, ‘Toplu sözleşmemizi, seçimden önce mutlaka ve mutlaka bitirin. Seçim sonrasında kim gelirse gelsin, kayıplarımız olacak’ demiştik. Toplu sözleşmeden sorumlu öğretim görevlisi ile yaptığımız görüşmede, ‘çok güzel sonuçlar alacağımızı’ belirtmişti. Ama sonuç, 0,25 kuruş, bizi hüsrana uğrattı. Yönetim, Genel Merkez bazında da sınıfta kalmıştır. Diğer kurumlar, 1 buçuk lira, 2 lira aldığı halde biz maden işçilerine 0.25 kuruş reva görülmüştür."

"MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI BÜROKRATLAŞMIŞ BİR YAPIYA SAHİP"

Maden teknikeri Mustafa Şala ise  "Maden işçisinin hangi koşullarda çalıştığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu üretimi yapabilmek için fedakârlıklarla sahadayız. İş yerimizin devamlılığı için, aylarca mücadele ettik. Sözleşmelerde bu mücadelenin parçalarından birisidir. Hayat standartlarımızı, yaşamımızı sürdürebilmemiz adına taleplerimizi ortaya koyduğumuz bir süreçtir" dedi.

Şala, şöyle konuştu:

"Ne yazık ki uzun bir zamandır Maden İşçileri Sendikası birçok başka sendika gibi bürokratlaşmış bir yapıya sahip. İşçisinden kopmuş, olan biteni sır kapısının altında bitirmeye çalışan oralarda imzalayıp oldu bittiye getirmeye çalışan bir yapıya dönmüştür. Bugünkü yönetim de maalesef aynı anlayışın devamı durumundadır. Aslında büyük bir hayal kırıklığı değil, biz bu konuyu her aşamasında uyardık: ‘Bu mücadelenin içerisinde biz de olalım, işçiyi de bu sürece dahil edin, hep beraber mücadelesini verelim, hem iş yerimiz için hem ekmeğimiz için bu kavgayı verelim’ dedik. Ama maalesef bize bu süreci yaşattılar."