Kamu kesiminde çalışan 300 bini aşkın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken, kamu çalışanlarıyla yürütülecek toplugörüşmelerin 1 Eylül'de değil önceki yıllarda olduğu gibi yine

Kamu kesiminde çalışan 300 bini aşkın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken, kamu çalışanlarıyla yürütülecek toplugörüşmelerin 1 Eylül'de değil önceki yıllarda olduğu gibi yine 15 Ağustos'ta yapılacağı bildirildi.

Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu gereği her yıl 15 Ağustos-30 Ağustos arasında yapılan toplugörüşmeler, yapılan yasal düzenleme ile 1 Eylül'e ertelenmişti. Bu düzenleme, 30 Mayıs'ta 5677 sayılı yasayla diğer bazı değişiklikleri de içerecek şekilde "torba yasa" olarak TBMM Genel Kuru-lu'nda kabul edilerek Cumhurbaşkanlı-ğı'na gönderilmişti. "Torba yasanın" geçici birinci maddesinde, bu yıl ki toplugörüşmelerin 15 Ağustos yerine 1 Eylül'de başlaması öngörülüyordu.

'MASA MUHATAPSIZ KALABİLİR'

Toplugörüşmelerin ertelenmesi konusunda TBMM'nin tekrar toplanıp yasal düzenleme yapması ve düzenlemenin yürürlüğe girmesine olanak bulunmadığı belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak konfederasyonlara bilgi verildiği ve toplugörüşmelerin önceki yıllarda olduğu gibi 15-30 Ağustos 2007 tarihleri arasında yapılacağının bildirdiği öğrenildi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, toplu görüşmelere ilişkin yaklaşımlarını ortaya koyduklarını ve toplusözleşme masasına oturmak istediklerini söyledi. Aksi bir durumda toplugörüşmelerin önceki yıllarda olduğu gibi bir "oyuna" dönüşeceğini belirten Tombul, "15 Ağustos'ta yeni hükümetin kurulup kurulamayacağı belli değil. Masa muha-tapsız kalabilir. Ama biz her halükârda kamu çalışanları adına toplu sözleşme hakkını kullanmayı istiyoruz" dedi. KESK daha önce de açıkladıkları gibi masaya "toplugörüşme" değil "toplusözleşme" talebiyle oturacaklarını bir kez daha vurguladı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplugörüşmelerin 15-30 Eylül tarihlerine çekilmesini talep ettiklerini, bütçe hazırlıklarında sona gelinen bu dönemde toplugörüşmelerin yapılmasıyla daha anlamlı olacağını savundu. Bu talebe Maliye Bakanlığı'nın sıcak bakmadığını öğrendiklerini söyleyen Akyıldız, "Seçim düşünüldüğünde bir olumsuzluğun önüne geçilebilirdi. Yeni bakan geldiğinde konulara vakıf olması zaman alacaktır. Bu tartışmaların uzamasına, bir takım olumsuzlukların yaşanmasına yol açabilir. Yeni bir bakan gelir ve onunla masaya oturur, görüşürüz" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise, ağustos sıcağında ve tatil döneminde görüşmeleri yürütmenin zor olduğunu belirterek, 'Keşke görüşmeleri cumhurbaşkanı ile yapsak da kendisi de ağustosta görüşme yapmanın zorluğunu anlasa" dedi.

KESK GÖRÜŞMELERDEN ÇEKİLMİŞTİ

Geçen yıl yapılan 15 Ağustos'ta başlayan toplu görüşmelerin son perdesi 22 Eylül 2006 tarihinde yapılmıştı. KESK 24 Ağustos'ta "hükümetin kamu çalışanlarının gerçek taleplerine kulağını tıkadığını ve toplugörüşmelerin karşılıklı bir orta oyununa dönüştüğünü" belirterek görüşmelerden çekilmişti. Son olarak da Kamu Sen, 22 Eylül tarihinde masadan kalktı. Memur Sen ise, toplantılara devam ederek, hükümet tarafının hazırladığı mali ve sosyal haklar dışındaki konuları içeren tutanağa imza attı. Birgün