TESEV'in "Toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları nasıl güçlendirilebilir?" raporuna göre, kadınların çalışma ve girişimcilik alınlarında güçlendirilmesi önem taşıyor. Rapora göre, kadının milli gelirden aldığı pay da artırılmalı.

Toplum dönüşüyor, sıra politikalarda
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) "Toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları nasıl güçlendirilebilir?" raporunu yayımlandı. Raporda, kadınların çalışma ve girişimcilik alanında güçlendirilmesi, milli gelirden aldığı payın artırılması gibi faktörlere dikkat çekildi. Politika geliştirme ve uygulama süreçlerinin de güçlenmesi halinde toplumsal cinsiyet eşitliğine erişmenin daha kolay olabileceği kaydedildi.

İsveç İstanbul Başkonsolosluğu desteğiyle yayımlanan rapor TESEV uzmanları Itır Akdoğan ve Gizem Fidan tarafından kaleme alındı. Toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının ve uygulamalarının iyileştirilmesine katkı vermeyi amaçlayan raporda, "iş, para, bilgi, zaman, güç/temsil, sağlık ve dijital kapsayıcılık alanlarında" verileri inceledi.

UÇURUM BÜYÜK

Türkiye - Avrupa Birliği (AB) kıyaslamasının yapıldığı raporda, Türkiye'de her alanda kadınların Avrupa Birliği’ne göre dezavantajlı konumda olduğu görüldü. Kadın-erkek arasındaki uçurum Türkiye’de daha büyük olduğuna dikkat çekilen raporda, zaman içindeki gelişmeye bakıldığında kadınların lehine bir ilerleme olsa da Türkiye’de eşitlik politikalarının sonuçlarının çok yavaş alındığı bilgisine yer verildi. Rapor, analizin ardından toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının güçlendirilmesi için öneriler de sundu. Raporda, özetle şu ifadelere yer verildi:

•Kamu kurumları arasında ve kurumlar içinde veri paylaşım mekanizmaları geliştirilmelidir. Bu amaçla öncelikle kamu kurumları bünyesinde toplanan veri haritalanmalıdır.

•Uluslararası standart göstergelerin Türkiye gerçeğiyle örtüşmemesinden ve/ veya veri toplama yönteminin farklarından kaynaklanan uyumsuz analizlerin önüne geçmek için alternatif hesap yöntemleri, uzmanların dâhil olacağı katılımcı bir şekilde geliştirilmelidir.

•Kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve akademinin etkileşimiyle veri ekosistemi güçlendirilmelidir.

•Politika süreçlerinin şeffaflığı ve yenilikçilik kapasitesinin artması için azami kamu verisi açık veri olarak erişime açılmalıdır.

•Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) gibi yaptırım gücü olan kamuya bağlı denetim kurumlarının kapasitesi artırılmalı ve çalışmaları yaygınlaştırılmalıdır. Böylece toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık verisi düzenli tutulmalı ve politika süreçlerine dahli sağlanmalıdır.

•Bütüncül toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları için kamu kurumları kendi bünyelerindeki birimler arasında ve diğer kamu, özel, sivil sektör kurum ve örgütleriyle ve uluslararası kuruluşlarla etkileşimini güçlendirmelidir.

•Stratejiler ve eylem planlarının izleme değerlendirme süreçleri katılımcı yapılmalıdır. 

***

KADIN İŞSİZLİĞİ ÇOK YÜKSEK

Raporun tanıtım webinarında konuşan DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, en yüksek işsizliğin genç kadın işsizliği olduğunu anımsatırkan “Kadınların işgücü piyasası ve istihdama katılımının önündeki temel yapısal sorunların aşılmasına dair bir adım atılmadığı için bir iyileşme görülmüyor” dedi. Ben Seçerim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nilden Bayazıt ise “Kadın siyasetçiler açısından, görünür olmak ama eşit şekilde, sorunları bilerek meclise taşıyabilmek çok önemli” derken kadın temsilinin halen çok düşük olduğunun altını çizdi. 

NE YAPILMALI?

Raporda ayrıca, "iş, para, bilgi, zaman, güç, sağlık ve dijital" alanındaki eşitsizliklere dikkat çekilerek kamu politikaları süreçlerinin öncelikli olarak odaklanması gerekenler şöyle sıralandı:

İş: Kadınlar çalışma ve girişimcilik alanında güçlendirilmeli

Para: Kadınların milli gelirden aldığı pay artmalı

Bilgi: Kadınların eğitim seviyesi artmalı ve yüksek öğretimde her alana yayılmalı

Zaman: Kadınlar kendilerine zaman ayırabilmeli

Güç/temsil: Kadınlar başta kendileriyle ilgili kararlarda söz sahibi olabilmeli

Sağlık: Kadınlar sağlıklı bir yaşam sürebilmeli

Dijital Kapsayıcılık: Kadınlar dijital dönüşümde eşit olanaklara sahip olmalı