'Toplumsal Cinsiyet' haberciliğinde BirGün farkı

IPS İletişim Vakfı ve Özgür Gazetecileri Cemiyeti'nin sürdürdüğü, Kaos GL'nin destekleyerek içinde yer aldığı "Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik" İzmir Ramada Oteli'nde gerçekleşti.

Atölyenin ilk oturumunda Galatasaray Üniversitesi'nden Dr. İdil Engindeniz Şahan proje kapsamında gerçekleştirilen gazete ve televizyon taramaların sonuçlarını sundu.

Dr. İdil Engindeniz Şahan, yerel yayın yapan Güneydoğu Ekspres, Pusula, Özgür Haber, Çağdaş, Sakarya, Yeni Asır, Olay, Adana 5 Ocak ve Karadeniz gazeteleri ile ulusal yayın yapan BirGün, Cumhuriyet, Özgür Gündem, Posta, Hürriyet, Sözcü, Habertürk, Sabah, Yeni Akit, Aydınlık ve Yenişafak gazetelerini içeren araştırma sonuçlarını paylaştı.

Gazetelerde 6 bin 568 haberin bin 690'ı kadın, 4'ü LGBTİ

Buna göre, 80 nüshanda 6 bin 568 haber var. Bu haberlerin bin 694'ü kadın ve LGBTİ odaklı. Bin 694 haberin sadece 4'ü LGBTİ haberi. Bu haberlerin 2'si Özgür Gündem'de, 2'si BirGün'de yer aldı. İlk sayfada kadın görünürlüğü yüzde 41 ile BirGün gazetesi ilk sırada yer alıyor. Yerel medya da ise yüzde 40 ile Güneydoğu Ekspres ilk sırada. İlk sayfada en fazla kadın muhabir/editör imzalı habere yer veren Cumhuriyet.

BirGün'ün 49 muhabirinden 12'si kadın, Cumhuriyet'te kadın imzalı haber oranı yüzde 50. Yeni Akit'te ise hiç kadın imzalı haber yok. Künyelerde de kadın ismi kategorisinde ulusal medyada yüzde 44 ile Özgür Gündem, 38 ile BirGün ilk sırada, en son sırada ise yüzde 4 ile Sabah gazetesi yer alıyor. Yerel medya da ise yüzde 39 ile Yeni Asır ilk sırada, yüzde 5 ile Olay gazetesi son sırada.