HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin tutuklanması, basına yönelik baskılar ve KHK'lere karşı toplumsal muhalefet ortak çağrıda bulundu: Baskılar bizleri teslim almayacak, HDP’yi yalnız bırakmayacağız. Omuz omuza duracağız

Toplumsal muhalefetten ortak çağrı: Halkın iradesi teslim alınamaz

ZEYNEP KURAY

Haziran TTB, DİSK, KESK, TMMOB, HAZİRAN, EMEP, Halkevleri, SYKP ve EHP gibi birçok demokratik kitle örgütü ve siyasi hareket; HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin tutuklanması, basına yönelik baskılar ve KHK'leri gündemine alarak ortak dayanışma çağrısında bulundu. Açıklamada, “Bizler bu ülkenin ilerici, yurtsever, devrimci, sosyalist kurumları olarak bu saldırılar karşısında HDP'yi yalnız bırakmayacağız. Teslim olmayacağız! Yan yana gelip omuz omuza duracağız” denildi.

İleri faşizm

Toplumsal muhalefetten yapılan ortak çağrı şöyle: “AKP Saray Rejimi, tek adam diktasına giden yolda 4 Kasım tarihi ile birlikte önemli bir mesafe katetmiş, çok sayıda HDP milletvekilinin evlerine yapılan polis baskını ve sonrasında HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın tutuklanması ile birlikte artık yeni bir dönemin kapısı aralanmıştır. Bu dönemin adı ‘İleri Faşizm’dir. Aynı zamanda basına yönelik susturma ve tutuklama adımlarının son adımı olan Cumhuriyet’e yönelik operasyonda da sabaha karşı tutuklama haberleri almış bulunmaktayız. Özgür Gündem'le başlayan aralarında Hayat TV, IMC, Yön FM ve Özgür Radyo'nun da bulunduğu kanallarla devam eden susturma ve karartma furyasının son halkası Evrensel Kültür ve Cumhuriyet gazetesi oldu. Yazarlar, akademisyenler, gazeteciler, halkın vekilleri, seçilmiş belediye başkanları tutuklanıyor, radyolar, televizyonlar ve dergiler birbiri ardına kapatılıyor.

Saray darbesi yaşanmaktadır

AKP/ Saray Rejimi'nin iç ve dış politikada atmış olduğu tüm adımlar Başkanlığın hukuki zemininin oluşturulmasına yöneliktir. 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan Türkiye fotoğrafı AKP/ Saray Rejimi’ni korkutmuştur. Artık, AKP/ Saray Rejimi’nin Türkiye’yi yönetmesi mümkün değildir. Bugün, baskılarla, tutuklamalarla, OHAL’le Türkiye’yi yönetmeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız. AKP/ Saray Rejimi'nin uygulamalarından rahatsız olan tüm kesimlerin bu OHAL rejimini boşa çıkarmayı hedeflemelidir. Tek bir adamın etrafında kümelenmiş bir çıkar örgütünün geleceği adına ülkemizin felaketle sonuçlanacak bir iç savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz.

Omuz omuza duracağız

Her fırsatta 'milli irade'ye göndermede bulunan yeni rejimin temsilcileri, milli iradenin geri kalanının iradesine el koymuş bulunmaktadır. Yapılan fiili bir darbedir. Ve darbeye karşı direnmek meşrudur, haktır. Eşitliğin, özgürlüğün, laikliğin, barışın ve kardeşliğin ülkesini hep birlikte kuracağız! Tüm bu baskılar, gözaltılar bizleri teslim alamayacak. Bizler bu ülkenin ilerici, yurtsever, devrimci, sosyalist kurumları olarak bu saldırılar karşısında HDP'yi yalnız bırakmayacağız. Teslim olmayacağız! Yan yana gelip omuz omuza duracağız."


İstanbul Şişli'de HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınıp, tutuklanmasını protesto etmek için HDP'nin çağrısıyla toplanan kitleye polis saldırdı. Şişli Camii yanında saat 16.00’da yüzlerce kişi bir araya gelerek ‘HDP Halktır halk burada’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ sloganlarıyla toplanmaya başladı.

Protesto gösterisine siyasi partiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı. Polis tutuklamalara tepki gösterenlere TOMA, gaz ve plastik mermilerle müdahale etti.24 kişi gözaltına alındı. İzmir’de de HDP’ye yönelik tutuklama ve gözaltıları protesto eden protesto eden İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerine polis saldırdı, 55 kişi gözaltına alındı.