Salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin arttığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “AKP’nin sadece kendisi ve yandaşlarının çıkarını gözeten ayrımcı politikalarının salgın kadar toplumsal yaşamı tehdit ettiğini” söyledi

‘Toplumsal yaşamı tehdit ediyorlar’

HABER MERKEZİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, koronavirüs salgını döneminde kadınların yaşadıkları sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. HDP’nin soysal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında konuşan Buldan, salgın döneminde bile kadına yönelik şiddetin dur durak bilmeden devam ettiğini söyledi. Buldan, bunun yanı sıra hak gaspları, adaletsizlik, eşitsizlik, yoksulluk, işsizlik, ayrımcılık, öteki düşmanlığı ve kutuplaştırmanın tüm hızıyla devam ettiğine dikkat çekti.

AKP’nin sosyal devlet taleplerini otoriter devlet zihniyetiyle bastırmaya, krizi ekonomik ve siyasi fırsata çevirmeye çalıştığını dile getiren Buldan, AKP’nin gerçek yüzünün salgın sürecinde herkes tarafından çok net olarak görüldüğünü vurguladı.

‘DÜŞMAN HUKUKU’ İŞLETİLDİ

Buldan, salgını fırsat bilip, katillere, çetelere, tecavüzcülere özel af çıkartan AKP’nin, siyasi tutuklulara karşı ise adeta “düşman hukuku” işlettiğini ifade etti. Buldan, AKP iktidarının gerçek yüzünün herkes tarafından çok net olarak görüldüğünü söyledi.

Otoriterleşmenin en fazla mağdur ettiği kesimin ise kadınlar olduğunu vurgulayan Buldan, şöyle devam etti: “Kadınlar salgın günlerinde daha fazla şiddete uğramakta, katledilmekte, yoksullaştırılmakta, işsiz bırakılmaktadır. Hep söylüyoruz. Kadına karşı şiddet uygulayan erkek yalnız değildir; erkek iktidarla, erkek yargıyla el eledir. AKP iktidarı boyunca kadına karşı şiddet adeta pandemi haline gelmiştir. Türkiye’de pandemi sürecinde kadına yönelik ev içindeki şiddet yüzde 27,8 oranında artmış durumdadır. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun tespitlerine göre, Mart ayında 29 kadın katledildi. Evde kalın çağrısı yapıp, kadınlara güvenli ortam yaratmayan iktidar bu katliamlardan birinci dereceden sorumludur.”

Buldan sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanların dayanışmaya ve yardımlaşmaya en çok ihtiyaç duyduğu böylesi bir dönemde, yerel yönetimlerin başlattığı insani yardım kampanyalarını dahi engellemek, virüsle mücadele eden belediyelere kayyım atamak, toplumsal dayanışmayı terörize etmek, örgütlü kötülüğün geldiği noktayı bize göstermektedir. Eleştirel tweet atanı, soysal medya paylaşımı yapanı, muhalif yayın yapanı susturmaya çalışan bu iktidar, salgınla değil, toplumla mücadele etmektedir.”