‘Toplusözleşme hepimizin hakkı’

Damla Beklin - Bahar Aksaç

İstanbul Bakırköy Belediyesi’nde toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Belediye-İş Sendikası’na üye 530 işçinin başlattığı grev üç günü geride bıraktı. Belediye binasının önünde dün eylem yapan işçiler, bir kez daha CHP’li Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na toplusözleşmeyi imzalama çağrısında bulundu.

Belediye binası önünde toplanan yüzlerce işçi, “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. İşçilere aralarında Haziran’ın da olduğu çok sayıda örgüt ile belediye önünde 135 gündür direnişte olan Genel-İş Sendikası'na üye işçiler destek verdi. İşçiler adına konuşan Belediye-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Erol Özdemir, toplusözleşme görüşmelerinde işverenin tavrı nedeniyle anlaşma sağlanamadığını belirterek, “Belediye yönetimi, Çalışma Bakanlığınca sendikamıza verilen toplusözleşme yapma yetkisi içerisinde bulunan üyelerimizin bir bölümünü imzalanacak sözleşmenin dışında tutmak istiyor. Bu yaklaşım, Anayasal ve yasal bir hak olan sendikalaşma ve toplu pazarlık hakkına bilerek ya da bilmeyerek doğrudan tahammülsüzlük ve saldırıdır” dedi.

Tiyatro Müdürlüğü kadrosundaki 312 işçinin sözleşme kapsamına çıkarılmasının tartışma konusu dahi olamayacağını vurgulayan Özdemir, “Buradan bir kez daha Sayın Kerimoğlu’na çağrıda bulunuyoruz: Sendikalı ve toplu iş sözleşmeli çalışma hakkını kısıtlayıcı, ortadan kaldırıcı tavrınızdan vazgeçerek sözleşmeyi imzalayın. Emekten, demokrasiden yana taraf olduğunu beyan eden CHP’nin bir mensubu olarak söylemlerinize denk düşen adımlar atın” diye konuştu.