Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin ardından, Beylikdüzü Belediyesi de DİSK ile imzaladığı toplusözleşmeye aile içi şiddetin önüne geçen bir madde ekledi

Toplusözleşmede aile içi şiddet maddesi

İstanbul’da Beylikdüzü Belediyesi’nin DİSK Genel İş Sendikası imzaladığı toplusözleşmede, aile içi şiddet halinde işçinin 1 yıllık maaşının yarısı eşe verilmesine yönelik bir madde eklendi.

Daha önce benzeri bir uygulama Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile yapılan anlaşmada hayata geçirilmişti. Buna göre, imzalanan toplusözleşmenin kadına yönelik şiddet konusunda caydırıcı olması amaçlanıyor.

Toplusözleşmeye eklenen maddeye göre, bir işçinin eşine şiddet uyguladığının belirlenmesi halinde bir yıl boyunca maaşının yüzde ellisi kesintiye uğratılacak. Söz konusu düzenleme, maaşın kalan yüzde 50’sinin ise eşe ve çocuklara verilmesini şart koşuyor.

Maddenin Beylikdüzü’nün CHP’li Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun isteğiyle eklendiği belirtildi.

ENGELLİLERE İKRAMİYE
İmza töreninde Adaletin, özgürlüğün ve demokrasinin bir toplum için önemine vurgu yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko “Çalışan işçilerin ekonomik, siyasi, demokratik ve sosyal haklarını koruyan adımlar atıyoruz. Bu anlamda işçilerine saygı duyan Beylikdüzü Belediyesi'ni tebrik ediyorum" diye konuştu.

Eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Süleyman Çelebi ise, aile içi şiddete ilişkin madde ile birlikte sözleşmenin her yönden koruyucu olduğunu vurguladı.

İmamoğlu da sosyal hakların önemine burgu yaparak, “Benim buradaki itibarım işçinin, memurun mutluluğudur. Ben alın terinin, sosyal haklarının karşılığını alan kişilerle çalışmak istiyorum” dedi. İmamoğlu ayrıca sözleşmenin engelli haklarını koruyan maddeler içerdiğini, bunlara göre Dünya engelliler Günü’nde engelli çalışanlara fazladan ikramiye verileceğini de sözlerine ekledi.

‘KADINLARA CESARET VERECEK’
Geçen sene Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen aile içi şiddete karşı uygulama için, Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak bu konuda kamunun elindeki tüm imkânları kullanmasının önemine vurgu yaptı. Kışanak, Maddenin kadınlara şiddeti yargıya taşımaları için cesaret vermeyi amaçladığını belirterek, “Bu hem aile içi şiddeti önleyen bir tutum olarak önemli, hem de şiddet mağduru kadının bir de ekonomik olarak mağdur olmasının önüne geçmek için önemli. Çünkü şiddet gören kadın ekonomik olarak kendini mağdur düşündüğü için, bu şiddeti yargıya da taşımaya cesaret edemiyor. Bu madde şayesinde, şiddet gören adın çok daha cesur bir şekilde kendilerine şiddet uygulayan eşlerini şikayet edebilecekler” demişti.