Altıntepe şirketinin siyanürle altına ayrıştırma inadı sürerken Fatsa halkı yaklaşık beş bin kişi ve pek çok platformun katılımıyla bir miting düzenleyerek siyanüre izin vermeyeceğini gösterdi. Atılan slogan ise 'Fatsa'nın fikri direnmek' oldu

“Toprağımızın üstü ‘altından’ değerlidir”

DİNÇER CANOĞLU

Ordu’nun Fatsa ilçesi sakinleri, HES’lerden sonra altın arama faaliyetleriyle doğalarının yok olmasına karşı mücadeleye devam ediyor. Fatsalıların idareyi şikâyet yağmuruna tutmasına karşılık Altıntepe şirketinin bölgede siyanürle altın arama çalışmalarına başlamasına karşı tepki büyüyor.

İlçenin bir haftadan uzun zamandır hazırlandığı "Toprağımızın üstü 'altından' değerlidir" mitingi kapsamında Fatsa Adalet Sarayı önünde buluşuldu. Mitinge çok sayıda çevre platformu destek verdi. Başta Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu olmak üzere Terme Çevre Platformu, Karadeniz İsyandadır, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Yeşil Gerze Platformu, Munzur Çevre Derneği ve dernekler, gençlik örgütleri ve halkın katılımıyla yaklaşık beş bin kişi biraradaydı.

FATSA'NIN FİKRİ DİRENMEK!
Altıntepe firmasının yabancı ortağıyla birlikte Fatsa’ya bağlı Yukarı Bahçeler köyü yakınındaki Engiz Tepesi’ne kurduğu siyanürlü altın işletmesine karşı direnişe geçen Fatsa halkı miting öncesinde şehri afişlerle donattı. Yunus Emre Köprüsü üzerinde toplanan kitle kortej eşliğinde yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca 'Fatsa'nın fikri direnmek!', "Toprağın üstü 'altından' değerlidir", 'Siyanüre inat yaşasın hayat', "Altın'cı şirket Fatsa'yı terket" sloganları atıldı.

 

'ÇOCUKLARIMIZ İÇİN HAYAT İSTİYORUZ'
Mitinge katılan köylülerden Sevim Atasoy, 'Bu toprak dedelerimizden bizlere miras kaldı. Zehirlemelerine tabii ki izin veremeyiz. Bizler zehir değil, ölüm değil, yaşam istiyoruz. Sonuna kadar, gerekirse ölene kadar direneceğiz" dedi.

Erenyurt köyünden Hanife Aksu ise, "Bir kadın, bir adam alsın çocuğunu kucağına; bu topraklarda gezsin, bu sudan içsin, bu meyvelerden yesin istedik. Çok mu şey istedik? Zehir değil, siyanür değil, çocuklarımız için hayat istedik" diye konuştu.

HEYELAN RİSKİ ARTIYOR
Yukarıtepe ile Bahçeler Köylerini bağlayan bu yol, şu sıralar Kaymakamlığın aldığı karar uyarınca altın madeninin mekanizasyon ve inşaat çalışmaları için kurulan şantiyeye ekipman taşıyan kamyonlarca kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde her iki köyün sakinleri yolu kapayarak bir eylem yapmış ancak olay yerine gelen Jandarma ekipleri yolun yeniden maden şirketi tarafından kullanımını sağlamıştı.

Günde yaklaşık 50 ila 100 damperli kamyonun ve iş makinelerinin, köylüler tarafından yapılan yolu kullanması sonucu köylerdeki evlerde hasar meydana geldiğini söyleyen bölge sakinleri, heyelan bölgesinde kalan Yukarıtepe Köyü’ndeki pek çok evin zarar gördüğünü, duvarların çatladığını ifade ediyor.

SU KAYNAKLARI TEHLİKEDE
Köylüler ayrıca madenciliğin başlamadığı şantiyeye, siyanür havuzlarının inşası için kil ve inşaat malzemesi taşındığını belirtiyor. Amasya ve Gümüşhane’den çıkartılacak cevherlerin de Fatsa’daki tesislerde siyanür kullanılarak ayrıştırılacağı iddiası ise Fatsalıların endişelenmesine yol açıyor. Madene ve siyanür havuzlarının kurulacağı alana yaklaşık bir kilometre mesafedeki köylerin içme ve kullanma suları da siyanürün toprağa karışması halinde zehirlenecek.