“Fındıkta sömürüye son” diyen SOL Parti, Ordu’nun Fatsa ilçesinde düzenlenecek buluşma için hazırlıklarını sürdürüyor. Çalışmalara destek olan yurttaşlar “Toprağın altını fındıktır” mesajı veriyor.

Toprağın gerçek altını fındıktır

Politika Servisi

SOL Parti, fındıkta sömürüye karşı 24 Temmuz’da Ordu’nun Fatsa ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştireceği buluşmanın hazırlıklarını sürdürüyor. Sosyal medya üzerinden videolar paylaşan parti, fındık üreticilerin, sorunlarını kendi ağızlarından duyurmaları için çalışmalar yürütüyor. Söz konusu videolarda konuşan yurttaşlar “Fatsa’nın asıl altını fındıktır” diyor.

Fatsa’nın Çoteli Koyu’ndan Ezgi Güneytepe ülke için fındığın önemini şu sözlerle açıklıyor: “Fatsa’da altın madenciliği, yeraltı sularına ve toprağa ağır metaller karışmasına neden olmuştur. Bu ağır metal kirliliğiyse uluslararası bilimsel makaleler ile tespit edilip yayımlandı geçtiğimiz dönemlerde. Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 70, yüzde 75’ini karşılamakta ve yine sadece Ordu ilimiz ortalama tüm dünya fındık üretiminin ise yüzde 20’sini karşılamaktadır. Fındık ihracatı Türkiye’ye yıllık 2,5 milyar dolar gelir sağlamakta ve o yüzden biz diyoruz ki Fatsa’nın asıl altını fındıktır”

Fatsa Kayaköy’den Resul Şahin ise siyanürün yarattığı dehşeti şu sözlerle ifade ediyor: “Siyanür 28 derecede buharlaşarak yağmur bulutuyla birlikte tepemize yağıyor. Fındıklarımız, meyvelerimiz; fasulye, lahana gibi burada yiyeceğimiz her şeyi etkiliyor. Dolayısıyla kanser olmamak mümkün değil bu coğrafyada. Dolayısıyla domatesler çürüyor. Fasulyeler çürüyor. Yarın fındığımızı satamayacak konuma geldiğimizde ki satamayacağız, siyanürden dolayı ihracatçılar bu fındığı almayacak, ihraç edemeyecekler ve dolayısıyla çok büyük zarara uğrayacağız. Burada şunu hesapladık biz; Ünye’nin ve Fatsa’nın bir yıllık fındığı burada çıkan tüm altın madenine bedel. Onun için biz de diyoruz ki toprağın altını fındıktır”

SOL Parti köylünün acil taleplerini ise şöyle sıralıyor:

•Fındık taban fiyatı en 70 lira olmalı, hemen açıklanmalıdır.

•Ferrero ve emperyalist tekellerin faaliyetlerine son verilmelidir.

•Sözleşmeli çiftçilik uygulamasının önünü açacak, toprak satışını zorunlu kılacak yasalar kaldırılmalıdır.

•Kooperatifleşme teşvik edilmeli, Fiskobirlik ve kooperatifler üreticinin doğrudan yönetimlerine katılacağı, söz ve karar hakkına sahip olacağı bir biçimde demokratikleştirilmelidir.

•Fındık üreticisinin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı, fındık üreticileri sosyal haklara kavuşturulmalıdır.

•Fındık işçilerinin emeğinin karşılığını alacağı insanca yaşam ve sosyal haklar temelinde ücret belirlenmelidir.