Toprağını, ekinini, ağacını savunan bir avuç yurttaşın direnişi kimi zaman karşısındaki holdingleri durdurmak için yeterli olabiliyor. Tıpkı Güzelpınar ve Elmadağ’da karşı çıkışın getirdiği küçük kazanımlarda olduğu gibi.

Topraktan gelen  güç taşı yenebilir

HABER MERKEZİ

Ankara’nın Elmadağ ilçesinde doğaya büyük zarar veren taş ocaklarına karşı son direniş zaferle sonuçlandı. Haberi Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın sosyal medya hesabından duyurdu. Aşkın, “Birlikten kuvvet doğdu. Yaptığımız görüşmeler neticesinde ilçemizde orman mevkiinde faaliyete başlayan taşocağı faaliyetlerini durdurma kararı aldı” dedi. Aşkın, maden ruhsatın tamamen iptali için mücadelenin süreceğini belirterek “Bu süreçte birlik olan tüm siyasi partilerimize, dernek, sendikalarımıza, odalarımıza, kooperatiflerimize tüm ilçemiz paydaşlarına teşekkür ederim” açıklaması yaptı.

Bir kazanım haberi de Denizli’den geldi. Pamukkale ilçesi Güzelpınar Mahallesi’nde kekik üreticisi, taş ocağı açmak için harekete geçen iş makinalarını durdurmayı başardı. Denizli Valiliği önünde oturma eylemi yapan köylüler, geç saatlerde Vali Ali Fuat Atik ile görüştü. Atik, dün bölgeye gidip köylülere hak verdiğini belirerek “Buna izin vermem mümkün değil. Taş ocağının açılacağı en son bölgelerden biri bile değil burası” dedi ve makinaların geri çekilmesi talimatını verdi.

Aydın-Denizli Otoyolu’nun yapımında kullanılacak olan dolgu malzemesini çıkarmak için Güzelpınar’ın da içinde bulunduğu 3 köye ait bölgede taş ocağı açılmasına karar verildi. Çalışmaya başlayan iş makinaları tepkiler üzerine çalışmalar ara verdi. Ancak 15 gün aradan sonra önceki gün yeniden faaliyete geçmesi üzerine bölge halkı isyan etti. Geçimlerini kekikten sağlayan Güzelpınar halkı, taş ocağının ürünlere zarar verdiğini belirterek önceki gün Denizli Valiliği önünde toplandı. Binaya girmeleri güvenlik elemanları tarafından engellendi, yurttaşlara müdahale edildi. Bunun üzerine oturma eylemi yapan Güzelpınarlılar, uzun bir bekleyişten sonra Vali Ali Fuat Atik ile görüştü. Güzelpınar Mahalle Muhtarı Ergün Gürsoy “Güzelpınar’ı talan etmek için bir şirket her sene bizim oralara taş ocağı açmak istiyor. Biz azalarımızla, köylülerimizle şirketi tanımayız. Daha bir günden bir güne ne düzen geldi ne de bir şey, tozdan durulmuyor. Şu anda taş ocağının çalışan yerle arka tarafında yüzlerce dönümlük arazimiz var bizim. Şimdi açılacak olan taş ocağını istemiyoruz” dedi.