22 Temmuz sonrası siyasette ilk uzlaşma Meclis Başkanlığı seçiminde yaşandı. AKP Zonguldak Milletvekili Koksal Toptan ilk turda 450 oy alarak Meclis Başkanı seçildi

Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik tartışmalar devam ederken, siyasi partiler ilk uzlaşmayı, Meclis Başkanlığı konusunda sağladı. AKP'nin, Meclis Başkanlığı'na aday gösterdiği Zonguldak Milletvekili Koksal Toptan, ilk turda yapılaın oylamada 450 oy alarak Meclis Başkanı seçildi. Meclis Genel Kurulu'nda saat 15.00'de başlayan Meclis Başkanlığı seçiminde AKP'den Zonguldak Milletvekili Koksal Toptan ve MHP'den Antalya Milletvekili Tunca Toskay yarıştı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise adaylığını geri çekti. Meclis Genel Kurulu'nda yapılan seçim öncesinde, TBMM Danışma Kurulu, Geçici Başkan Şükrü Elekdağ başkanlığında toplanarak, seçimin turlara ara verilmeksizin tamamlanması konusunda uzlaşma sağladı.

TOPTAN.PARTİLERİ DOLAŞTI
Meclis Genel Kurulu'nda, MHP dışındaki siyasi partilerin de desteğini alarak Meclis Başkanı seçilen Koksal Toptan, seçim öncesinde ise muhalefet partileriyle görüşerek destek istedi. Toptan ilk görüşmeyi DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'le yaptı. Beraberindeki AKP Genel Başkan Yardımcıları Necati Çetinkaya ve Nükhet Hotar Göksel ile DSP Genel Merkezi'ne gelen Toptan, Meclis'te 13 milletvekili bulunan DSP'den destek sözü aldı. Sezer, Toptan'a destek olacaklarını ise "Sayın Toptan'ın adaylığı toplumdaki gerginliklerin ortadan kaldırılması açısından bizim için değerli."sözleriyle ortaya koydu.

BAYKAL KÖŞK'TE DE UZLAŞMA İSTEDİ
Toptan'ın destek turları kapsamında ikinci durağı ise CHP Genel Merkezi oldu. Deniz Baykal'Ia görüşen Toptan, CHP liderinden açık destek aldı. Toptan'ın adaylığını çok yerinde bir karar olarak nitelendiren Baykal, "grup kararı alma hakkımız yok. Ancak CHP Genel Başkanı olarak Genel Kurul'a katılacağım ve bu seçimde Toptan'a destek vereceğim" dedi. Baykal, Meclis Başkanlığının yanı sıra Köşk konusunda da uzlaşma istedi. Baykal, "Umuyorum ki bu uyum ve uzlaşı sadece Meclis Başkanlığı için olmayacaktır. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde de benzer bir uzlaşı gösterileceğini umut ediyoruz. Aynı uzlaşıyı bekliyoruz. AKP'nin bunu değerlendirmesini diliyorum. Konu 70 milyonu ilgilendiriyor. 70 milyonu ilgilendiği bir konu olduğu için bir dayatma olmamalıdır. Bu doğru tavır Meclis Başkanlığı için izlenmiştir. Aynı doğru tavır da cumhurbaşkanlığı seçimi için de izlenmelidir" diye konuştu.

DTP'DEN DE TAM DESTEK ALDI
AKP Genel Başkan Yardımcıları Necati Çetinkaya ve Nükhet Hotar Göksel ile geldiği parti genel merkezinde, Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş, Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan

ile görüşen Toptan, DTP'den de tam destek aldı. Toptan, bundan sonra da bu diyalogu sürdürmek, Türkiye'nin her türlü sorununu beraber tartışmak ve beraber çözüm yolları aramak için gayretlerini sürdüreceğini kaydetti. Türk ise "Demokratik bir Türkiye'nin oluşmasında önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Hak ve özgürlükler konusunda hassas davranacağına inanıyorum"dedi.

MHP'DEN DESTEK ALAMADI
Koksal Toptan, muhalefet turlarında sadece MHP'den destek alamadı. MHP, Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Başkanlığa aday gösterdiği Tunca Toskay'ı destekledi. Toskay 74 oy aldı.

* * *

Koksal Toptan kimdir?
MECLİS
Başkanlığı'na seçilen Koksal Toptan, AKP'de, Başbakan Erdoğan'ın 'ağabey' diye hitap ettiği isimlerden birisi olarak anılıyor. Erdoğan gibi Koksal Toptan da Rizeli ve Başbakan'ın Rize Güneysu'daki evinde ağırladığı ender isimlerden. Serbest avukatlıktan siyasete atılan Koksal Toptan, Zonguldak Belediye Meclis Üyeliği'nin ardından 5, 15 ve 18'inci dönemlerde Zonguldak, 19 ve 20'nci dönemlerde ise Bartın milletvekilliği yaptı. AKP'de 22 ve 23'üncü dönemlerde yine Zonguldak milletvekili oldu. Devlet, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı yaptı. 22. dönemde Meclis Adalet Komisyonu Başkanlığı yapan Toptan'ın ikisi kız, biri erkek olmak üzere 3 çocuğu bulunuyor. Toptan'ın eşi Saime Toptan ise emekli yargı mensubu.

EVRİN GÜVENDİK ANKARA