‘Torba Kanun’la birlikte Türkiye vatandaşlarının yabancı bandıralı yat ve gemilerini vergisiz olarak Türkiye’ye getirmesine olanak sağlanıyor

‘Torba’dan gemiciklere de af çıktı

NURCAN GÖKDEMİR

AKP Hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın çocuklarının da faaliyet yürüttüğü gemicilik sektörüne ilişkin af düzenlemesinden vazgeçmiyor. Daha önce Meclis gündemine getirilen ancak tepkiler üzerine geri çekilen, yabancı bandıralı yat ve gemilerin vergisiz olarak Türkiye’ye getirilmesi, haklarında vergi incelemesi yapılmaması ve tahakkuk eden vergilerin de affını öngören düzenleme “Torba Yasa Tasarısı’’ içinde yeniden Meclis’ten geçirilmek isteniyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve 30 yılın üzerinde hizmeti olanlara da emekli ikramiyesi ödenmesini sağlayan hükmü ile öne çıkartılan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 19 yasada değişiklik yapıyor.

Eğitim ile yurt hizmeti veren vakıflara kamu taşınmazlarının 49 yıl süreyle ve bedelsiz olarak tahsisini öngören düzenlemenin yanısıra gemi ve yat sahiplerine de af getiriliyor. Tasarıyla yurtdışında bulunan ve yabancı bayrak çekmiş yolcu gemileri ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerin Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişilere bedelsiz olarak verilmesi, veraset ve intikal vergisinden, bunların ithali ile kayıt ve tesciline ilişkin iş ve işlemler de gümrük vergisi dahil her türlü vergi, resim, harç ve fon paylarından muaf tutuluyor.

Bu kapsama giren gemi, yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerini, Türkiye’ye ithal eden veya kayıt ve tescil ettirenler hakkında bu nedenle vergi incelemesi veya vergi tarhiyatı yapılamayacak. Daha önce tarh etilmiş vergi varsa bunlardan vazgeçilecek. Tahakkuk etmiş vergiler de silinecek.

Devamı da gelecek
Maliye Bakanı Naci Ağbal, milletvekillerine bilgi verirken Türkiye’deki yüksek vergi yükleri nedeniyle yabancı bayrak taşıyan gemi ve yatlarla ilgili sorunun çözümünü amaçladıklarını bildirdi. Daha “Varlık barışı” içinde getirdikleri bu düzenlemeyi ayrıca yapmayı kararlaştırdıkları için yasalaştırmadıklarını söyleyen Ağbal, şunları söyledi:

‘’Ne yapıyoruz burada? Gemi ve yatlar üzerinde yıllık harç uygulaması var, bunu kaldırıyoruz. Yine,gemi ve yatlar üzerinde damga vergisi, harç, banka, sigorta muameleleri vergisi gibi farklı vergiler var, bunları da kaldırıyoruz.

Diğer taraftan da hâlihazırda bu gemilere veya yatlara sahip olanlara dönük olarak belirli bir süre içerisinde bu gemi ve yatları Türkiye’ye getirmeleri şartıyla yani gemi siciline kaydetmeleri şartıyla veraset ve intikal vergisi ve ithal nedeniyle alınması gereken vergilerden vazgeçiyoruz. Bu yasal düzenleme Meclisten geçtikten sonra bu düzenlemenin bir uzantısı olarak gerek özel tüketim vergisinde gerekse katma değer vergisinde de Bakanlar Kurulu kararıyla gerekli düzenlemeleri yapmak suretiyle Türkiye’deki gemi ve yat edinimiyle sahipliği üzerindeki yükleri dış ülkelerle aşağı yukarı benzer hale getirmek suretiyle bu gemi ve yatların millîleşmesine katkı sağlamış olacağız, bu da önemli bir düzenleme. ‘’

‘’Adrese teslim mi?’’
Düzenlemeye muhalefetten tepki geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, şunları söyledi:
‘’Görüyoruz ki bu deniz taşımacılığına bu kadar önemli muafiyet getirmesi ister istemez, kötü niyetle olmamakla beraber aklıma bir şeyler getiriyor. Diyorum ki ‘Ya, Cumhurbaşkan’ının çocukları bu işleri yapıyor, Başbakan’ın çocukları bu işleri yapıyor. Sanki özel bir düzenleme yapılıyor, adrese teslim bir düzenleme yapılıyor?’ İster istemez insanın aklına getiriliyor, gelmek durumunda.