Torun Center katliamına ilişkin davanın ikinci duruşmasında sanıkların çelişkili ifadeleri dikkat çekti

Torunlar davasında çelişkili ifadeler

ELÇİN YILDIRAL

İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torun Center inşaatında 6 Eylül’de yaşanan, 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin davaya, dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.  Üçü tutuklu 25 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşmasına, katliamda ölen işçilerden Hıdır Ali Genç ve İsmail Sarıtaş’ın aileleri katıldı. Duruşmada sanıkların çelişkili ifadeleri dikkat çekti.

Tutuksuz yargılanan Torunlar GYO Planlama Müdürü Bahadır Uçar, asansörün denetim, bakım ve onarımından sorumlu olmadığını söyledi. Kazanın olduğu B Blok’tan Bünyamin Keskin’in sorumlu olduğunu söyleyen Uçar, Keskin’in kendisine kazanın yaşandığı gün saat 09.27’de asansörün arızalandığını mail yoluyla haber verdiğini, kendisinin de bu bilgiyi Proje Müdürü Murat Aytimur’a sözlü olarak ilettiğini ifade etti. Asansör firması GEDA Majör'ün Genel Müdürü Orhan Demirel'in avukatı Derviş Yıldız, Uçar'ın savcılık sorgusunda 'olay günü kaza yaşanmadan önce asansör firmasından iki yetkilinin arıza üzerine şantiyeye geldiği ve asansörü onardığı' yönünde ifade verdiğine dikkat çekti. Proje Müdürü Murat Aytimur'un aynı gün 11:45'te asansörün neden tamir edilmediğine ilişkin genel bir mail attığını belirten Av. Yıldız, söz konusu saatler içerisinde asansörün onarılıp onarılmadığını Uçar'a sordu. Uçar bu kez "Bilmiyorum" diye yanıt verdi. Yıldız, bu yanıt üzerine "Ya sen ya da Murat Aytimur yalan söylüyor" dedi.


‘KAZALAR OLUYORDU'
İş güvenliği firması NCA’da çalışan sanık Ahmet Sait Demir ise şantiyede saha gözetmeni olarak görevli olduğunu belirterek,  “NCA fimasının asansörle hiçbir alakası yok. Biz yalnızca işçileri koruyucu önlemlerin alınıp alınmadığını kontrol ediyorduk” dedi. Demir, asansör faciasının öncesinde de kazaların olup olmadığı yönündeki soruya karşılık; küçüklü büyüklü birkaç kazanın olduğunu, kendisinin buna ilişkin tutanak tutmadığını ifade etti.