Petro, tüm engellere rağmen Kolombiya’da “bütünlüklü barışı” sağlama konusunda emin adımlarla ilerliyor. Hükümetle ELN’nin görüşmesinden ateşkes kararı çıkarken, karteller müzakerelere hazır olduklarını açıkladı.

‘Total barışa’ doğru emin adımlarla

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiya’nın tarihinin ilk solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, ülkede “total barışı” sağlama hedefinde emin adımlarla ilerliyor. Kolombiya hükümeti ile gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında Küba'da başlayan üçüncü tur müzakerelerin sonunda 6 aylık geçici ateşkes anlaşması imzalandı. Öte yandan ülkede faaliyet gösteren kartellerin liderleri, ülkede şiddetin sona ermesi için hükümet ile masaya oturacaklarını açıkladı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, müzakerelerin ardından 6 aylık ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı. Rodriguez, taraflar arasında sağlanan 180 günlük geçici ateşkesin 3 Ağustos'tan itibaren uygulanacağını bildirdi.

Başkent Havana'da 2 Mayıs'ta başlayan üçüncü tur barış müzakerelerinin final aşamasına Devlet Başkanı Petro da katıldı. Petro, ELN'nin kendilerine ulusal bir ateşkes yapılması önerisinde bulunduğunu belirterek, "Mayıs 2025'te ELN ile devlet arasında on yıllardır süren savaş tamamen sona erecek" ifadesini kullandı.

TOPLUMUN KATILIMI

ELN heyeti baş müzakerecisi Pablo Beltran, müzakere sürecine katkıları için Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel'e teşekkür ederek, "Bu ateşkesin insani bir amacı var, Kolombiya’da toplumun barışın inşasına katılımı için çatışmanın şiddetinin azaltılması gerek" dedi.

ELN'nin üst düzey liderlerinden Antonio Garcia da Petro'ya teşekkür ederek, "Bugün çok özel bir gün, Kolombiya halkına duyduğunuz güven için size son derece minnettarım" diye konuştu.

Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda da tarihi bir kararın hayata geçtiğini vurgulayarak, "Bütün bu kararlar, kademeli ve yapıcı şekilde uygulanacak. Yaşam ve özgürlük meseleleri kararların merkezinde. ELN, toplumun sürece katılımı hususunda hiç bu kadar yakın davranmamıştı" değerlendirmesinde bulundu.

KENTTE DE BARIŞ

Al Jazeera’da yer alan habere göre ise, özellikle ülkenin en büyük ikinci şehri Medellin’de on yıllardır uyuşturucu ticareti, haraç kesme gibi yasadışı faaliyet sürdüren ve şiddet olaylarına yol açan silahlı kartellerin liderleri yürüttüğü suç faaliyetlerini bırakmaya hazır olduklarını açıkladı. Şehrin dışındaki yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulan 16 kartel lideri, yetkililerle 9 ay süren gizli görüşmelerin ardından liderler, silah bırakma ve topluma entegrasyon için hükümetle resmi olarak masaya oturacaklarını kaydetti. Pablo Escobar’ın ünlü Medellin Karteli’ne bağlı La Oficina’nın lideri ve çetelerin sözcüsü Sebastian Murillo, “Başka bir yola girmek istiyoruz: Barış, affedicilik ve uzlaşma”
Venezuela'nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım 2022'de yeniden başlatmıştı. İlk tur görüşmelerinde 13 Aralık 2022'de ateşkese varılamamış ancak bazı bölgelerde insani yardım ve hapisteki ELN militanlarının şartlarını iyileştirme kararı alınmıştı. Meksika'da 14 Şubat'ta başlayan ikinci tur barış görüşmeleri ise "ELN'nin siyasi statüsünün" tanınmasıyla tamamlanmıştı. Görüşmelerin bir sonraki turu eylül ayında Venezuela’da gerçekleştirilecek.
Kolombiya'da cumhurbaşkanı seçimini kazanan ve kendisi de eski bir gerilla olan Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti. 

***

Petro’ya “usulsüzlük” soruşturması

Kolombiya’da savcılık, Devley Başkanı Gustavo Petro’nun seçim kampanyasında usulsüzlük yaptığı iddiasıyla soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ulusal basında çıkan habere göre, savcılık açıklamasında, Petro’nun 2022 seçim kampanyasının yasa dışı finansmanla sağladığı iddialarına ilişkin sürecin başlatıldığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Petro’ya yönelik seçim yasalarının ihlali, başkanlık kampanyasında yasa dışı para kullanımı ve seçimin kazanılması için silahlı gruplarla işbirliği yaptığı öne sürülen suçlamalar olduğu belirtildi. Petro, iddialara ilişkin 6 Haziran’daki açıklamasında, başkanlık kampanyası süresince herhangi bir usulsüzlük yapmadığını ve finansmanının yasalara uygun olduğunu belirtmiş, herhangi bir soruşturmaya hazır olduğunu kaydetmişti.

***

Kayıp çocuklar 40 gün sonra sağ halde bulundu

Kolombiya’da 1 Mayıs’ta düşen küçük Cessna tipi uçaktan sağ kurutulan ve 40 gün boyunca ormanda kaybolan çocuklar, sağ bulundu. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Pedro yaşları 13, 9, 4 ve 1 olan kardeşlerin kurtarılmasını “tüm ülke için neşe” olarak nitelendirdi.

Kolombiya’da 1 Mayıs’ta dördü çocuk 7 kişiyi taşıyan uçak, yağmur ormanlarının bulunduğu Caqueta bölgesinde seyir halindeyken düşmüştü. Yetkililer, üç yetişkinin cesedini uçağın içinde bulduklarını, ancak çocuklara ulaşamadıklarını açıklamıştı. Kayıp çocukları bulmak için yağmur ormanlarında onlarca asker ve yerel halkın dâhil olduğu büyük bir kurtarma operasyonu başlatılmıştı.