Defalarca polis ile belediye ekiplerinin şafak operasyonlarıyla bastığı ve evlerin zorla yıkıldığı İstanbul Tozkoparan’da da kentsel dönüşüm ihalesi Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen İbrahim Turgut’un şirketine verildi. Turgut’un şirketine 988 milyon TL ödenecek.

Tozkoparan’ı da yandaş inşa edecek!
Fotoğraf: BirGün (Arşiv)

İsmail ARI

Yurttaşların uzun bir süre mücadele etmesine rağmen evlerin zorla yıkıldığı İstanbul Tozkoparan’da da kentsel dönüşüm ihalesi iktidara yakınlığıyla bilinen bir isme gitti.

AKP’li Güngören Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği tarafından gerçekleştirilecek ’Tozkoparan Kentsel Dönüşüm’ projesi için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye yetki verildi. Emlak Konut ise Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, “Güngören Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi İnşaatı” için iki ayrı şirketle sözleşme imzalandığını duyurdu.

KAP’a yapılan açıklamada, Emlak Konut’un iktidara yakınlığıyla bilinen Turgut Müteahhitlik A.Ş. ile 22 Aralık tarihinde KDV hariç 988 milyon 100 bin TL’lik, 21 Aralık tarihinde ise Gürtaş Yapı Şirketi ile KDV hariç 665 milyon 900 bin TL’lik sözleşme imzalandığı ifade edildi. Yani Emlak Konut iki şirkete KDV hariç toplam 1 milyar 653 milyon TL ödeyecek.

ERDOĞAN’A YAKIN BİR İSİM

Daha önce Beykoz Tokatköy’ün de kentsel dönüşüm işinin verildiği Turgut Müteahhitlik A.Ş.’nin sahibi olan ve aynı zamanda Çaykur Rizespor Kulübü’nün de başkanı olan İbrahim Turgut ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın ilişkileri olduğu biliniyor.

Şirketin internet sitesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şirkete ziyaretlerde bulunduğu görülürken, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turgut’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman gibi AKP’li isimlerle çekilmiş çok sayıda fotoğrafı sergileniyor.

İbrahim Turgut ile Cumhurbaşkanı Erdoğanİbrahim Turgut ile Cumhurbaşkanı Erdoğan

EVLER ZORLA YIKILDI

Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahalleleri 2006’da kentsel dönüşüm alanı, 2013’te riskli alan ilan edildi. 21 Nisan 2020’de Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle afet bölgesi ilan edildi. Yıkım çalışmalarına başlanacağı gerekçesiyle mahalleliye ‘evlerinizi terk edin’ tebligatı geldi. Konu yargıya taşındı, İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi tahliye ve yıkım işlemlerine yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi. Haziran 2020’de başında yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı, ardından 23 Haziran’da Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğalgazlar kesildi. Temmuz 2021’de ise halkın mücadelesi sonucunda bölgenin riskli alan ilan edilmesi kararına dair Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçen yaz ise polis ve belediye ekipleri defalarca şafak operasyonuyla mahallesi kuşatmış ve evleri zorla yıkmıştı.