Tozkoparan pes etmeyecek
Fotoğraf: Uğur Şahin/BirGün

Haber Merkezi

İstanbul’un Güngören ilçesinde bulunan Tozkoparan Mahallesi, ‘kentsel dönüşüm’ kıskacı altındaki bölge sakinleri, AKP yönetimindeki belediyeye bağlı zabıta ve polis zoruyla 8 Ekim’de zorla evlerinden çıkarılırken iş makinelerinin girdiği mahallede, kimi evlerin elektrik, su ve doğalgazı kesik. Yurttaşlar, ‘rantsal dönüşüm’e karşı direniyor. MA’da yer alan habere göre, Nuri Ural, “2020 Aralık ayında tapularımıza şerh konuldu, tapularımız şu an Hazine’de. Artık hiçbir şeyimiz yok ve bize baskı yapıyorlar” diyor ve ekliyor: “Direnebildiğimiz kadar direneceğiz.”

“Bunlar giderayak buraya baskı yapmaya başladı” diyen mahalleli Ahmet Uzun, şunları dile getiriyor: “Benim kalbimde 3 tane stent var, günde 14 tane ilaç kullanıyorum. İnsanların evlerini boşalttırıyorlar.”

Tozkoparan sakinlerinin avukatı Onur Cingil’e göre, bölge hukuksuz bir şekilde ‘riskli alan’ ilan edildi. Av. Cingil, şunları kaydediyor: “Burada yapılmak istenen Merter’in hemen dibinde bulunan gariban sınıfını tahliye edip, burayı ticari alan ve ticari alana ek olarak rezidanslı bir nokta yapmaktır. İnsanlar apar topar eşyalarını toplamak zorunda kaldı. Gidecekleri bir yerleri de yok.”

Önümüzdeki günlerde AYM’ye başvuruda bulunacaklarını ifade eden TOZDER Başkanı Ömer Kiriş, gerekirse AİHM’e kadar gideceklerini aktarıyor: “Burada AVM, rezidans ve otel yapmak gibi bir plan ve düşünceleri var. Güngören Belediyesi burayı ranta çevirmek istiyor. Buradaki bütün insanlar hakları verildikten sonra kentsel dönüşüme razılar. Siz bu insanların ellerindeki daireleri alırsanız, onları yokluğa mahkûm ederseniz bu hakkaniyetli olmaz. Bu yüzden mücadele devam edecek.”