Kışın ortasında işsiz kalma tehlikesiyle yüz yüze kalan 600 TPIC işçisi, yeni yılı direnişle karşıladı. Kuleleri sökmeye gelen TPAO yetkililerine geçit vermeyen işçiler yazılı güvence istedi

TPIC işçileri güvence istiyor

TPAO'nun Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki sondaj alanlarında artık TPIC'den hizmet almayacağını açıklayarak işçilerden bölgeyi terk etmesini istemesi üzerine, Petrol-İş üyesi yüzlerce işçinin başlattığı direniş, dün de devam etti. Yeni yılı direnişte karşılayan işçiler eylemlerini sürdürdü. TPAO ve TPIC yönetimlerinin sözlü olarak işçilerin iş akitlerinin feshinin durdurulduğunu açıklaması, işçileri tatmin etmedi. İşçiler, “Sözlü değil, yazılı güvence istiyoruz” dedi.

TPIC’DEN AÇIKLAMA
Petrol-İş'ten önceki gün yapılan yazılı açıklamaya göre, sendika ile TPAO ve TPIC yönetimi arasında gerçekleşen görüşmeler sonucunda, 600 işçinin iş akitlerinin feshi durduruldu. Yetkililer, işçilerin ücretlerini almaya devam edeceğini, sondaj çalışmalarının tekrar başlamasıyla birlikte de tekrar işbaşı yapacaklarını belirtti.
TPIC Genel Müdürü Mithat Cansız da yaptığı yazılı açıklamada, işçilere asgari ücret üzerinden 6 ay daha maaş ödeneceğini duyurdu. Açıklamada “TPAO petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklı bütçesel kısıtlarını dikkate alarak, sahalarda bekleme sürecine geçilmesine karar vermiştir. TPAO tarafından belirlendiği üzere bu bekleme sürecinde emekli statüsündeki personelin iş akitleri yenilenmeyecek olup, diğer personelin ise maaşları asgari ücret üzerinden 6 ay boyunca ödenecektir. Bu 6 aylık süre içinde operasyonlara tekrar başlanıp başlanılmayacağına TPAO karar verecektir. Kuyu tamamlama operasyonları en az üç ay süre ile eski şartlarla devam edecektir” denildi.
TPAO ve TPIC'den gelen bu açıklamalara inanmadıklarını, yazılı bir güvence istediklerini belirten işçiler, dün de eylemlerini sürdürdü.


JANDARMA ÇEKİLDİ
Batman Kozluk Kuzey Arıkaya petrol sahasının girişine barikat kuran işçiler, yaktıkları ateş çevresinde Kürtçe ve Türkçe türküler eşliğinde halay çekti. Sahaya dün kuleleri sökmek için gelen TPAO yetkilileri ile birlikte jandarma da geldi. Jandarmanın dağılmaları için uyarı yaptığı işçiler, kuleleri vermeyeceklerini belirterek eyleme devam etti. Jandarma bir süre sonra geri çekilmek zorunda kaldı.

***

‘Petrol fiyatları bahane’

>>Adıyaman’da da işçiler eylemlerini sürdürüyor. İşçilerden Şener Akgül, TPAO yetkililerinin kuleleri sökmek için geldiklerini, ama geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Kulelere giriş çıkışları iş makineleriyle durdurduklarını belirten Akgül, 200 işçinin eylemi sürdürdüğü bilgisini verdi. Petrol fiyatlarının düştüğü gerekçesinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Akgül, “Amaç siyasi kadrolaşma, bizi atıp yerimize kendi adamlarını almak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.
 

***

Cudi'de de eylem başladı

>>Şırnak'ın Silopi ilçesi Cudi Dağı'nda sondaj çalışması yapan 55 işçi de süresiz eylem başlattı. DHA'ya konuşan işçilerden Cengiz Çiçek, “Bizi bu Cudi Dağı'nda yalnız bıraktılar. Bir SMS mesajı ile işimize son verildi. Biz bunu hak etmediğimize inanıyoruz. TPIC personeli olarak bütün kulelerimizde eylemlerimiz sürecek” dedi. Fethullah Gültekin ise 9 yıldır bu sektörde çalıştığını ve üç parmağını kaybettiğini belirterek “Bu kış ayında biz ne yapacağız, nasıl geçineceğiz bilmiyoruz. Ben sadece işimi istiyorum. İşçi arkadaşlarımın işini istiyorum. Hakkımızı alıncaya kadar direneceğiz” diye konuştu.