Libya yerel basını Trablus’taki çatışmaların durduğunu söylerken bölgedeki gerilim tırmanıyor. Savunma Bakanlığı, Başağa ve Cuveyli hakkında yakalama emri çıkardı.

Trablus’ta çatışmalar dursa da kriz sürüyor
Başkent Trablus’ta silahlı çeteler arasındaki çatışmalar durdu. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Libya’da güvenlik ve askeri gerilim yeniden arttı. Libya basını, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) başkanı Abdulhamid Dibeybe'nin militanlarının, Tobruk merkezli parlamento tarafından atanan Fethi Başağa'ya sadık militanları yenmesinin ardından Trablus'taki şiddetli çatışmaların durduğunu aktardı. Libya Observer gazetesi ise UMH güçleri'nin Başağa'nın destekçilerinin son kalelerini de ele geçirdiğini yazdı. Ayrıca, UMH militanlarının, Başağa'yı destekleyen militan komutanı Hetem Tacuri'nin güçlerini pusuya düşürmesinden sonra durumun sakinleştiğini de kaydetti. Bu arada Suudi menşeli Al-Arabiya yayın kuruluşuna göre bir başka Başağa destekçisi Tümgeneral Usame Cuveyli'nin güçleri de güney Trablus'tan ayrıldı.

YAKALAMA EMRİ VERİLDİ

Başkent Trablus’ta silahlı gruplar arasında cuma gecesi başlayan ve cumartesi hava kararana kadar devam eden çatışmalar sonrası Libya Savunma Bakanlığı Askeri Savcılığı, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından başbakan olarak atanan Fethi Başağa ve Usame Cuveyli hakkında yakalama emri çıkardı.

LİSTEDE PEK ÇOK İSİM VAR

Erhume, Başağa'nın yanı sıra Başbakan Abdulhamid Dibeybe'nin geçen 17 Mayıs'ta görevden aldığı Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Usame Cuveyli, Başağa hükümetinin Eğitim Bakanı Muhammed Abdulcelil ve Demokrasi Partisi Başkanı Muhammed Savvan'ın yakalanmasını istedi.

ÇATIŞMALARIN ARKA PLANI

Trablus’ta Dibeybe’ye sadık militanlar ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin Başbakan olarak atadığı Fethi Başağa’ya sadık militanlar arasında çatışmalar cuma günü tekrar patlak verdi. Çatışmalarda 32 kişinin yaşamını yitirdiği 160 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Çatışmaların Dibeybe’ye bağlı militanların Başağa yanlısı militanlara ait bir üsse saldırmasıyla başladığı öne sürüldü. Başağa, Tobruk merkezli parlamentoyla hâlâ yakın bağları olan Libya’daki en son iç savaştaki komutanlardan Halife Hafter tarafından da destekleniyor. Hafter 2019’da Trablus’a karşı kendi saldırısını başlatmış, ancak başarısız olmasının ardından 2020 ateşkesine katılmıştı.

Libya, 2011 yılında NATO hava desteği ve yönlendirmesiyle hareket eden cihatçıların ülkenin uzun süredir lideri Muammer Kaddafi’yi devirmesinden bu yana kargaşa içinde. Ülke, 2014’ten bu yana doğu ve batı hükümetleri arasında bölünmüş durumda.

BM destekli barış süreci, Aralık 2021’de yapılması planlanan ulusal seçimleri öngörmüş ancak oylama gerçekleşmemişti.