Libya’da etkinlik mücadelesi kızıştı. İtalya Başbakanı Draghi ilk yurtdışı ziyaretini Trablus’a yaparken Yunanistan Başbakanı Miçotakis de oradaydı.

Trablus’ta etkinlik mücadelesi kızışıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cenevre Anlaşması sonrası yeni bir siyasi sürecin başladığı petrol zengini Libya’da etkinlik mücadelesi tam gaz sürüyor. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’in pazar günkü ziyaretinin ardından dün de İtalya ve Yunanistan Başbakanları Trablus’a çıkarma yaptı.

13 Şubat'ta göreve gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Trablus'a yapan İtalya Başbakanı Mario Draghi, çatışan tarafların katılımıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde kurulan Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid el-Dibeybe ile görüştü.

Görüşme sonrasında konuşan Dibeybe, yaptığı konuşmada, Libya ve İtalya arasındaki stratejik iş birliğini güçlendirmeye önem verdiklerini belirterek, ortaklık anlaşması imzalanması ve iki ülke arasında karşılıklı uçuşların başlaması konusunda anlaştıklarını kaydetti.

İLK ZİYARET TRABLUS’A

İtalya ile gerçekleştirmeleri gereken hususların başında otoyol yapımı olduunu kaydedenn Dibeybe, İtalyan petrol devi Eni şirketinin, 'her iki ülke ekonomisi için de çok önemli' olduğuna dikkati çekti. Akdeniz'deki göçmenler konusuna da değinen Libya Başbakanı, ülkesinin göçmenler için bir geçiş güzergahı olduğunu ve göç dosyasının sadece iki ülkenin değil, Avrupa'nın ve dünyanın bir sorunu olduğunu belirtti.

Draghi ise ilk yurt dışı ziyaretini Trablus'a yaptığını belirterek, "Libya ziyaretimiz, tarihi dostluğumuzu yeniden inşa etme fırsatı bulundurması açısından özel bir öneme sahip" diye konuştu. Draghi, Libya'da önkoşulun, 'ateşkes anlaşmasının devam etmesi ve yakından gözlenmesi' olduğunu söyledi. Libya tarafıyla karşılıklı iş birliğinin önemini vurgulayan Draghi, "Libya'da altyapının yeniden inşasına katkıda bulunmanın önemi konusunda anlaştık" dedi. Draghi ayrıca, Avrupa Birliği'nin, düzensiz göç ile mücadelede Libya'ya yardım etmesi gerektiğini söyledi.

ASKERLER ÇEKİLSİN

Draghi’yle aynı saatlerde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de Dışişleri Bakanı Nikos Denidias ile birlikte Trablus’la gitti.

Ziyaret öncesi açıklama yapan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Aristotelia Peloni, Libya’nın yabancı güçlerden ve paralı askerlerden kurtulması ve Türkiye ile deniz yetki alanları anlaşmasından vazgeçmesinin önemli olduğunu belirtti. Ziyarette Yunanistan’ın Trablus Büyükelçiliği açılışının teyit edileceği belirtildi.

Bu ziyaretlerden bir hafta önce de Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio Trablus'a gitmişti. Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş bu görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada, "Tüm paralı askerlerin acilen ülke topraklarından çıkması gerektiğini vurguluyoruz" demişti.