Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primleri için tavan fiyat uygulanması kararı aldıklarını açıkladı

Trafik sigortasında ‘tavan fiyat’ uygulaması başlıyor

ERSOY YAŞAR @ersysr
ersoy@otosafari.com

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığınca, sigorta sektörü lehine atılan adımlara rağmen, zorunlu trafik sigortası primlerinin makul fiyatlara düşmemesi nedeniyle tavan fiyat uygulanması kararı aldıklarını açıkladı. Şimşek, uygulama ile otomobillerde zorunlu trafik sigorta primlerinde ortalama yüzde 30’luk indirim sağlanacağını, trafiğe yeni çıkacak otomobillerde ise mevcut primlere göre ortalama indirimin yüzde 40’ı bulacağını tahmin etti.

Zorunlu trafik sigortası primlerine ilişkin, AA muhabirine değerlendirmede bulunan Şimşek, poliçe tanzimi esnasında teminat kapsamına girmeyen bazı risklerin yargı kararları ile kapsama dahil edilmesiyle son yıllarda trafik kazalarına ilişkin sektör tarafından ödenen maddi ve bedeni tazminat tutarlarının arttığını ve primlerdeki yükselişi kaçınılmaz hale getirdiğini belirtti.
Şimşek, sigorta şirketlerine ait fiyatların tek bir sistemde görüldüğü bir model ama çok sayıda şikayet almaya devam ettiklerini söyledi. Şimşek, “Yaptığımız incelemeler sonucunda, sigorta şirketlerinin riski yüksek sigortalıları portföylerine katmak istemediklerini, bu nedenle de yüksek riskli olarak görülen sigortalılardan yüksek primler talep edilerek sigorta yapmaktan kaçındıklarını tespit ettik. Bu durumun sigorta fiyatlandırmasına duyulan güveni zedelediğini düşünüyoruz. Bu nedenle vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi amacıyla primlerde tavan fiyat uygulanmasına karar verdik.” ifadelerini kullandı.

Yeni uygulama ile her bir araç grubu için azami prim tutarlarının yeniden belirleneceğini bildiren Şimşek, şu bilgileri paylaştı:
“Tavan fiyat uygulaması ile mevcut uygulanmakta olan prim tutarlarına göre indirim, en riskli gruptaki otomobillerde yaklaşık yüzde 28, en düşük riskli araç gruplarında ise yüzde 26 olacak. Trafiğe yeni çıkacak otomobillerde ise mevcut primlere göre ortalama indirim yüzde 40’ı bulacak. Bu şekilde otomobillerde zorunlu trafik sigorta primlerinde ortalama yüzde 30’luk indirim sağlanmış olacak.” Şimşek, söz konusu tarife değişikliğinin önümüzdeki ay hayata geçeceğini sözlerine ekledi.

Çağatay: Hasar küçükse ‘cepten’ yapın
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Sigorta Komisyonu Başkanı Taner Çağatay, tüketicilerin hasar tutanaklarını eksiksiz ve doğru tutmaları gerektiğinin altını çizerek, “Hasar miktarı 150-200 lira civarında ise hasarsızlık indirimini kaybetmemeleri adına kendilerinin karşılamaları uzun dönemde kendi menfaatlerinedir.” dedi.

Tüketicilerin, “https://www.sbm.org.tr/” sitesinden araçlarının primlerini görme hakkına sahip olduğunu dile getiren Çağatay, şunları söyledi:

“Hazine Müsteşarlığı’nın daha önce yaptığı düzenlemeye göre zorunlu trafik sigortası yaptırıldıktan sonra 3 ay içinde poliçe iptal ettirilebiliyor. Tüketiciler, yüksek fiyatlı poliçelerini trafik sigortasında ‘tavan fiyat’ uygulaması başladıktan sonra yüzde 5 kesinti ile iptal ettirebilir ve yeni fiyattan ortalama yüzde 30 indirimle trafik sigortasını yaptırabilir. Ancak bu 3 ay içerisinde herhangi bir kaza yapmamanız, araca hasar vermemeniz gerekiyor. 3 ayı geçtikten sonra zaten tüketici poliçesini iptal ettiremiyor.”

Gazioğlu: Uygulama 20 bin kişiyi işsiz bırakır
Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı (SADER) Kemal Gazioğlu ise zorunlu trafik sigortasında nisanda başlayacak tavan fiyat uygulamasının 7 bin acentenin batmasına, 20 bin kişinin işsiz kalmasına neden olacağını iddia etti.

Gazioğlu, zorunlu trafik sigortasında primlerin araca göre değil, sürücüye göre belirlendiği İngiliz tipi uygulama beklerken, Türk tipi tavan fiyat uygulamasına şaşırdıklarını söyledi.

Gazioğlu, İngiliz modelinde sürücünün trafik suçlarını ihlaline göre primin arttığını; radara yakalanan, alkollü araç kullanan, kırmızı ışıkta geçenin priminin yükseldiğini söyledi. “Kurallara uyanın ise primi düşük oluyor. Tıpkı bankada kredibilitesi yüksek olanın faizi düşük olduğu gibi burada da primi düşük oluyor” diyen Gazioğlu, uygulamanın 7 bin sigorta acentesinin kapanmasına neden olacağı iddiasını şöyle anlattı: “Hükümet, istihdamı artırmak için büyük gayret gösterirken bu uygulama 20 bin kişinin işsiz kalmasına neden olacak. Çünkü sigorta şirketleri tavan fiyata uyabilmek için maliyetleri düşürmek isteyecek. Buna da acentelerin ortalama yüzde 10 olan komisyon oranlarını yüzde 2-3’e çekmekle başlayacak. Komisyon oranlarının düşmesi 16 bin acentadan 7 binini batırır. Bu da 60 bin çalışandan 20 bininin işsiz kalması demek.”