Çevreciler, Frankfurt'ta ziyaretçilere kapılarını açan Uluslararası Otomobil Fuarı'nı ablukaya aldı.   SUV adlı yeni lüks araçların hemen yasaklanması ve trafikte radikal dönüşüm talebiyle bir araya gelen  yirmi bini bisikletli olmak üzere yaklaşık yirmi bin protestocu, toplu taşıma araçlarının ücretsiz olmasını, trafikte yakıcı motorlu taşıtlardan  bisiklet ve çevre dostu araçlara geçiş istedi.

Trafikte radikal dönüşüm istediler

BİRGÜN / FRANKFURT

FRANKFURT Uluslararası Otomobil Fuarı (İAA), tarihinin en büyük protestolarından birine sahne oldu. Çevre örgütleri compakt, Bund, Alman Çevre Yardımı ve Greenpeace, kapitalizm karşıtı attac ile bisiklet örgütleri adfc ve Alman Bisiklet Kulübü'nün de aralarında olduğu sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi, trafikte radikal dönüşüm talebinde bulundu. Miting sırasında araç trafiğine kapatılan Frankfurt kent merkezi, on binlerce bisikletliye dolup taştı.. Protestocular devasa balon ve dövizlerde, 'Toplu taşıma ücretsiz olmalı', 'Otomobil şirketleri devletleştirilmeli', 'SUV lüks araçları yasaklanmalı', 'Dönüşüm hemen' görüşünü savundu.

'MERKEL BİR MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ SÖZÜ VERMİŞTİ'

Alman Çevre Yardımı'ndan Barbara Metz mitingte, “Bu şekilde devam edemez. İnsanlar lüks araçları ihtiyaçları için almıyor. Otomobil şirketleri bütçelerinin büyük kısmını radikal reklamlar için kullanıyor. İnsanları özendiriyor. Yakıcı motordan vazgeçilmesini işyerlerinin kapatılması olarak lanse ediyorlar. Bu doğru değil. Yeni teknolojiye yatırım yapmak, toplu taşımada daha çok istihdam demektir. Almanya'da mazotlu araç kurbanı 11 milyon otomobil sürücüsü, 57 zehirlenmiş şehir, milyonlarca hasta var. Emisyon değerleri azalacağına çoğalıyor. Bu insanlara değil otomobil şirketlerine hizmettir. Yanlış değerlerle insanları kandırmak ahlaksızlıktır. Başbakan Merkel, 2020 yılında 1 milyon elektrikli araç sözü vermişti ancak 80 bin araç trafikte. SUV üretimini hemen durdurun” dedi.

SÖNMEZ: KAPİTALİST ÜRETİM DEĞİŞMELİ

Mitinge katılan Sol Parti Hessen Eyalet Milletvekili Saadet Sönmez de kapitalist üretim şeklini değiştirmeden çevre ve trafik sorunun çözülemeyeceğini savundu. Alman Federal Hükümetinin getirmek istediği çevre vergisinin parası olanlara çevreye zararlı araçları kullanmasına hizmet edeceğini kaydeden Sönmez, “Kapitalizm üretim biçiminden vazgeçilmelidir. Çevreye zarara veren üretim biçimi ve ürünleri kabul edilemez. İnsanlar kentlere ulaşım sorunu yaşadığı için, köylerden taşınıyor. Toplu taşıma araçlarının herkese ücretsiz olmasını, köyler ve kasabalara ulaşımının iyileştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

trafikte-radikal-donusum-istediler-624469-1.

trafikte-radikal-donusum-istediler-624470-1.