Köktendinciliğin ve emperyalizmin felakete sürüklediği Afganistan’da insanlık trajedisi yaşanırken ABD ile Taliban, Katar’da masaya oturdu. Üst düzey görüşmede terörle mücadelenin ele alındığı belirtildi.

Trajedinin aktörleri aynı masa etrafında
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

ABD, 20 yıllık işgalin ardından Afganistan’ı teslim ettiği Taliban ile yeniden masayı kurdu. İkiz Kule saldırılarının ardından 7 Ekim 2001’de gerçekleştirilen işgalin 20’nci yılında Afganistan’dan çıkan ABD yönetimi, bir yıl sonra köktendinci Taliban yönetimi ile Katar’ın başkenti Doha’da görüşmelere başladı. El-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin 31 Temmuz'da öldürülmesinin ardından ABD ile Taliban arasındaki ilk üst düzey görüşmenin gerçekleştirildiği bildirildi. Katar'ın başkenti Doha'da yapılan görüşmede, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktör Yardımcısı David Cohen ile Taliban İstihbarat Başkanı Abdul Hak Vasik yüz yüze görüştü. Görüşmede terörle mücadelenin ele alındığı belirtildi.

ABD'nin Afganistan'a müdahalesi, 2001'deki 11 Eylül saldırılarının ardından dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un "terörizmle savaş" sözüyle, aynı yıl 7 Ekim’de başlamıştı. 20 yıl süren savaşın sonunda Biden yönetimindeki ABD, Nisan 2021’de Afganistan’dan tüm güçlerini çekme kararı alırken geriye yakılıp yıkılan bir ülke bıraktı. Milyonlarca Afgan, İslami cihatçı Taliban’ın gölgesinde kaderine terk edildi. 21 yıl önce George Bush yönetimi Afganistan’ı işgal ederken meselelerinin sadece El Kaide’yi durdurmak ve bunu Taliban’a ödetmek olmadığını sık sık dile getirmiş ve bu işgalin ‘sözde’ Afgan halkının insan haklarıyla ilgili olduğunu söylemişti. Ancak işgalin yıldönümü olan bu günlerde ABD, Taliban’la aynı masada oturuyor. Ülke İslami cihatçı Taliban’ın eline bırakılmış durumda.

trajedinin-aktorleri-ayni-masa-etrafinda-1073398-1.

ÇİN VE RUSYA KOLLARI SIVADI

ABD’nin çekilmesinin ardından Çin ve Rusya, özellikle de Pekin Afganistan’daki boşluğu doldurmaya girişti. Taliban yönetiminin ilk ziyaret ettiği yerler de Moskova ve Pekin’di. Her iki ülke de Taliban’ı tanıyarak ve diyaloğa girerek Orta Asya’daki kendi bölgesel çıkarlarını korumaya çalıştı. 2021’de bölgeden tamamen çekildiğini duyuran ABD, bir yıl aradan sonra yeniden devreye girerek Afganistan’ın kontrolünden çıkmasını engellemeye çalışıyor.

trajedinin-aktorleri-ayni-masa-etrafinda-1073399-1.

GERİYE KALAN ÖLÜM VE ACI

20 yıl süren savaş, kadınların ve kız çocuklarının hayatını iyileştirmediği gibi daha fazla yoksulluk ve şiddet sarmalının ortasında bıraktı. Savaş sırasında on binlerce insan hayatını kaybetti, ülke kıtlığın eşiğine geldi. Saldırılar sırasında kimyasal atıklarla kirlenen su kaynakları, bulaşıcı hastalıkların artmasına neden oldu. Milyonlarca insan evini terk etmek zorunda bırakıldı. Değişmeyen tek şey ise emperyalizm.