Ukrayna sınırındaki özerk yönetim Transdinyester’de Rusça yayın yapan radyo antenleri hedef alındı. Patlamalar Transdinyester yönetimi tarafından ‘terör saldırısı’ olarak nitelendirilirken Kremlin, bölgedeki gelişmeleri yakından izlediğini bildirdi. Liman kenti Mariupol’ün tamamen kurtarıldığını söyleyen Putin, "Bölgedeki operasyon sona erdi" dedi.

Transdinyester de karışabilir

Dış Haberler

Ukrayna sınırındaki Moldova'dan 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden özerk yönetim Transdinyester'de Sovyet döneminden kalma radyo antenlerine saldırı olduğu duyuruldu. Reuters, yerel yetkililerin radyo antenlerinin olduğu bölgede bu sabah iki ayrı patlama olduğu ve Rusça yayın yapan radyonun yayınlarının kesildiğini belirtti.

Bu sabah yaşanan iki ayrı patlamada iki radyo anteninin hasar gördüğü belirtildi. Transdinyester Güvenlik Konseyi, patlamalar sonrası acil toplandı ve Tiraspol'daki bir askeri üsse terör saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Durumun nasıl geliştiğini çok dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Bölgeden endişe verici haberler geliyor" dedi. Moldova Dışişleri Bakanlığı'ndan ise olayla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

İNCELEMELER SÜRÜYOR

Transdinyester İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “26 Nisan sabahı erken saatlerde Grigoriopol ilçesine bağlı Mayak köyünde iki patlama meydana geldi. Emniyet görevlileri ve Transdinyester acil servisleri hemen olay yerine sevk edildi” denildi. Bir bomba imha ekibinin incelemelerini sürdürdüğü, patlama sonucu yaralanan olmadığı aktarıldı. Önceki gün de Transdinyester’in başkenti Tiraspol’daki Devlet Güvenlik Bakanlığı merkez binası önünde bir dizi patlama meydana gelmişti.

Rus Silahlı Kuvvetleri Merkez Askeri Bölgesi Komutan Yardımcısı Rustam Minnekaev, geçen hafta yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın güneyinde elde edilecek kontrolün Rusya’ya Transdinyester’e erişim imkânı sağlayacağını söylemişti. Söz konusu saldırıların, bu ve benzer açıklamaların ardından yaşanması dikkat çekti.

OPERASYON DURDURULDU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki liman kenti Mariupol'ün "kurtarıldığı" yönünde açıklama yaptı. Reuters haber ajansının Rus haber ajansı Interfax'ten aktardığına göre, Putin bugün yaptığı açıklamada Mariupol'ün tamamen ele geçirildiği için kentte operasyonun durdurulduğunu kaydetti. Kentte kuşatma altındaki Ukrayna birliklerinin karargâhı Azovstal fabrikasında mahsur kalan sivillerin tahliyesi ise halen yapılamıyor.

Kremlin'den yapılan açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la bugün telefonda görüşen Putin, görüşmede Mariupol'de Azovstal çelik fabrikasında mahsur kalan sivillerin tahliyesini desteklediği ancak birliklerin silah bırakması gerektiğini belirtti. Fabrikada Ukrayna birlikleri, yabancı savaşçılar, neonazi örgüt Azov Tugayı'ndan yaklaşık 4 bin silahlı unsur olduğu tahmin ediliyor.