Trendyol’da çalışmanın cazibesi kalmadı

Rıfat Kırcı

Trendyol firması, arabayla teslimat yapan express çalışanlarına yüzde 11 zam yaptı. Çalışanlar enflasyon altı kalan zamma tepki göstererek kontak kapattı. Pek çok ilde eylemler yapılırken, İstanbul’da ise Trendyol’un Sarıyer’de bulunan genel merkezi önünde protesto düzenlendi.


Bir Trendyol Express çalışanı yapılan zamma tepkisini şu şekilde anlattı: “Trendyolda arabalı kurye olmak için önce kendi adımıza şirket açmak durumundayız. Bu şirketi açınca bir de arabımız olması gerekiyor. 150-200 bin liraya araç satın alıyoruz. Bu borçlanmaya neden oluyor. Aylık kotamız 2 bin 100 paket. Bu kotanın üzerine çıktıkça ücretler artıyor. Ancak ben 5 aydır çalışıyorum ve kotanın üzerine henüz çıkamadım. 2 bin 100 paket ve altındaki dağıtımlar için Trendyol’un bize ödediği ücret 9 bin liraydı. Bu 9 bin liradan araç bakımı, benzin parası, Bağ-Kur ödemelerini düşünce elimizde kalan 6 bin lira gibi bir tutar oluyordu. Bir de gelir vergisi ödüyoruz. Kredi borcu olan varsa bu kalan paradan onu da ödüyor tabi.”

Zamlarla birlikte gelirlerinin kaybolduğunu, özellikle benzine gelen zamlarla ücretlerinin asgari ücret seviyesine kadar gerilediğini kaydeden çalışan şöyle konuştu: “Her hafta depoyu tam dolduruyorum. Benim 2 ay önce 500 liraya doldurduğum depo şu anda 800 liraya doluyor. Lastikler pahalandı, aracın vergisine zam yapıldı, bakım ücretleri yine bizim üzerimizde. Yapılan yeni zam işe yaramaz. Biz şu an asgari ücret seviyesine geriledik. 150 bin lira kredi çekip girmiştim bu işe. Böyle olacağını bilsem bu kadar strese girmem asgari ücrete çalışırdım bir yerlerde.”

Benzine yüzde 100 zam

2021 yılında benzine 46 defa zam geldi. Geçen yıl ocak ayının başında İstanbul’da benzin 7 lira 24 kuruşken yılın bittiği aralık ayı sonunda 12 lira 31 kuruştu. İstanbul’da benzin şu anda 14 lira 5 kuruş. Benzine 1 yılda yüzde 100’e yakın zam gelse de trendyol express çalışanlarının ücreti için teklif edilen zam yüzde 11 oldu. Trenyol express çalışanlarının giderlerinde benzin en önemli kalemi oluşturuyor.