Avrupa Birliği Dönem Başkanı Lüksemburg, bundan sonraki dönem başkanı İngiltere'nin ilgili bakanları ile Genişlemeden Sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn, 7 Mart Pazartesi günü Ankara'da olacak.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Lüksemburg, bundan sonraki dönem başkanı İngiltere'nin ilgili bakanları ile Genişlemeden Sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn, 7 Mart Pazartesi günü Ankara'da olacak.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, troyka toplantılarının Türkiye'nin adaylık statüsünün teyit edildiği Helsinki zirvesinden bu yana her dönem başkanlığında en az bir kez düzenlendiği hatırlatıldı. Toplantıda, AB'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlayacağı 3 ekim 2005 tarihine giden dönemde siyasi kriterler ve uygulama açısından, Türkiye'de gerçekleştirilmekte olan çalışmalar hakkında bilgi sunulacak.

BAŞMÜZAKERECİ KİM OLACAK?
Bu toplantı öncesinde, Ankara'nın yanıtını aradığı en önemli soru, başmüzakerecinin kim olacağı. Ankara kulislerinde, iki isim öne çıkıyor, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Meclis Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu konuda Başbakan Erdoğan'ın Ankara'ya döndükten sonra açıklama yapacağını söylemiş, ancak troyka toplantısından sonraya da kalabilceğini belirtmişti.
Başkent kulislerinde, başmüzakerecinin kimliği konusunda Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın aynı düşünceyi paylaşmadığı konuşuluyor. Abdullah Gül'ün, başmüzakerecinin ekonomiyi ve siyaseti iyi bilen biri olması gerektiği sözleriyle Ali Babacan'ı tarif ettiği görüşü hakim. Erdoğan'ın tercihinin ise Yaşar Yakış'tan yana olduğu belirtiliyor.

İKİLİ GÖRÜŞMELER
Toplantı öncesinde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısı için gelecek olan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile 6 Mart tarihinde, AB konuları başta olmak üzere, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda ikili bir görüşme yapacak.
Genişlemeden Sorumlu Komisyon üyesi Rehn ise toplantının ardından Başbakan Erdoğan'la biraraya gelecek. Dışişleri Bakanlığı, Rehn'in bu ilk resmi ziyaretini, Türkiye'yi yakından tanıması ve ilk elden bilgi sahibi olması açısından önemli olarak nitelendiriyor. Rehn, Türkiye'nin uyum sürecine hız vermesi gerektiği yönünde yaptığı açıklamalarla Ankara'da tepki toplamıştı.