Boşaltılan Çekmeköy Kışlası’nın komutanlık binası olarak kullanılan tarihi Said Halim Paşa Av Köşkü’nün TRT’ye tahsis edildiği ortaya çıktı. Kışla arazisinin 326 bin metrekarelik bölümü de TRT’ye tahsis edilmişti.

TRT hem araziye hem köşke çökmüş
Said Halim Paşa Av Köşkü. (Fotoğraf: BirGün)

İsmail ARI

İktidar, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından “Yeşil alan olacak” diye boşalttığı askeri arazileri ve içerisindeki yapılara gözünü dikti. Boşaltılan askeri araziler birer birer yapılaşmaya açılırken Çekmeköy Kışlası içerisinde yer alan tarihi bir köşkün de TRT’ye tahsis edildiği açığa çıktı.

Çekmeköy Kışlası geçen aylarda tamamen boşaltıldı. Ancak askeri arazi boşaltılmadan önce parça parça yapılaşmaya açıldı. Askeri araziden önce Kuzey Marmara Otoyolu’nun bağlantı yolları geçirildi binlerce ağaç kesildi. Ardından arazinin 326 bin metrekarelik bölümü TRT’ye “film platoları” kurması için tahsis edilerek yapılaşmaya açılması sağlandı. Hazırlanan planlardı TRT’ye 12 kata bina inşa etme hakkı verildi.

2019’da da arazinin 187 bin 750 metrekarelik kısmı imara açıldı. Ardından bu alan için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın gerçekleştirdiği ihaleyi DAP Yapı aldı ve projeye Ormanköy adı verildi. Kışlanın son kısmı da geçen aylarda Emlak Konut’un Çınarköy adını verdiği proje ile yapılaşmaya açıldı. Bin 700 konut, 141 villa ve 56 ticari alanın yer aldığı bu proje için de yine Kuzey Ormanlarının başlangıcı olarak kabul edilen arazi betona boğulacak ve binlerce ağaç kesilecek.

KOMUTANLIK BİNASIYDI

Kışla arazisi parça parça talan edilirken arazi içerisinde yer alan tarihi Said Halim Paşa Av Köşkü’nün akıbeti soru işaretlerine neden oldu. Çekmeköy Kışlası’nın komutanlık binası olarak kullanılan, tarihi yapı İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 25 Şubat 2009 tarihli kararıyla “Korunması gereken kültür varlığı” olarak tescil edilmişti. O dönem tarihi av köşkü ve müştemilatı için imar planlarında koruma alanı sınırları da belirlenmişti.

YÖNETİM BİNASI OLDU

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), “İstanbul Çekmeköy ilçesindeki tarihi Said Halim Paşa Av Köşkü'nün akıbeti nedir? Bu tarihi yapı ne zaman inşa edilmiştir ve şimdi kim tarafından kullanılmaktadır? Köşkün mülkiyeti kime aittir? Köşkü TRT mi kullanmaktadır?” soruları yönetildi.

Soruya Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yanıt verdi. Yanıtta, “Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli av köşküne ilişkin müdürlüğümüz arşivinde yapılan incelemede; tescilli av köşkü yapısının 19’uncu yüzyılda inşa edildiği, Hazine mülkiyetine ait olduğu ve TRT İstanbul Müdürlüğü’ne tahsisli olduğu bilgilerine ulaşılmıştır” denilerek tarihi yapının TRT’ye tahsis edildiği açıklandı.

BirGün’ün edindiği bilgilere göre TRT tarihi köşkü, daha önce tahsis edilen kışla arazisi üzerine inşa ettiği film platolarının yönetim binası olarak kullanıyor. AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin yayınlarında ise köşkün ilçenin en önemli tarihi yapılarından biri olduğu vurgulanarak, “Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy da son günlerini bu köşkte geçirmiştir” ifadelerine yer veriliyor.