RTÜK'ün CHP’li Üst Kurulu üyelerinin hazırladığı verilere göre, Kürtçe yayın yapan TRT Kurdi’de HDP’ye seçim sürecinde hiç yer verilmezken AKP’ye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ve bölgede “tabela partisi” olan MHP’ye 66 saat süre ayrıldı

TRT Kurdi’de HDP yok Cumhur İttifakı var

BİRGÜN / ANKARA

24 Haziran seçimlerine saatler kala CHP’li RTÜK Üst Kurulu üyelerinin TRT’ye yönelik araştırması dikkati çekti. 14 Mayıs ile 22 Haziran tarihleri arasında TRT kanallarının hangi partiye ve lidere ne kadar süre ayırdığına yönelik araştırma, seçim sürecinde TRT’nin iktidarın yayın organı gibi çalıştığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Araştırmaya göre, Kürtçe yayın yapan TRT Kurdi kanalında 14 Mayıs ve 22 Haziran tarihleri arasında tam 66 saat 21 dakika Cumhur İttifakı’nın ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yayını yapıldı. TRT Kurdi’de HDP bir dakika dahi yer bulamazken CHP ve adayı Muharrem İnce’ye bir saat 55 dakika, İYİ Parti ve adayı Meral Akşener’e elli beş dakika ayrıldı. HDP’ye hiç yer ayırmayan TRT Kurdi’de tam bir saat 22 dakika da HÜDA-Par yayını yapıldı. Saadet Partisi elli bir dakika yer bulunken Vatan Partisi ve Doğu Perinçek ise bir dakika bu ekranlarda yer buldu.

TRT’deki eşitsizlik diğer kanallarda da dikkati çekti. TRT 1, TRT Haber ve TRT Kurdi’de Cumhur İttifakı ve Erdoğan’a aynı tarihler arasında toplam 181 saat 8 dakika süre tanındı. CHP ve Muharrem İnce’ye ise 15 saat ayrıldı. İYİ Parti ve Akşener 3 saat 38 dakika, HDP ve Selahattin Demirtaş zorunlu propaganda konuşmaları ile birlikte otuz iki dakika, Saadet Partisi ve Karamollaoğlu elli bir dakika, Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayan HÜDA-Par bir saat 32 dakika, Vatan Partisi ve Perinçek ise otuz sekiz dakika yer aldı.

"KENDİ KANUNLARINI YOK SAYIYORLAR"

TRT’nin kanallarında muhalefetin görmezden gelinmesine tepki gösteren RTÜK Üst Kurul üyesi İlhan Taşçı, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Kamu yayıncılığı yapması gereken, 81 milyon yurttaşın fatura kesintileri ile yayın yapabilen TRT, her şeyden önce altı aday arasında adil yayıncılık yapmıyor. Üstelik kendi yasası bunu emrediyor. TRT Genel Müdürü başta olmak üzere tüm TRT yönetimi kendi Kanunlarını yok sayıyorlar” dedi.

"HUKUKİ SONUCU OLACAK"

14 Mayıs’tan bu yana yayın sürelerine bakıldığında tarafsızlıktan söz edilemeyeceğine dikkati çeken Taşçı, şunları söyledi:

“TRT, iktidar partisinin seçim stratejisinin bir uygulayıcısı gibi davranıyor. Cumhurbaşkanı adayı olmayan HÜDA-Par bile TRT 6’da bir saatten fazla süre almış ancak HDP hiç görülmemiş. TRT tam anlamıyla iktidar partisine bölgede avantaj sağlamak için onun karşısına yeni bir siyasi gücü ekranlara sürüyor ve bu yolla oy devşiriyor. Bu siyaseten yapılabilir ancak kamu yayıncısı olduğunu iddia eden TRT’nin bu stratejide yayın yapması Anayasa tarafından da kabul edilemez. ‘İsteyen istediğini yapacak, hukuki sonucu olmayacak’ diye düşünüyorlar ancak bu yasa dışı davranışları gerçekleştirenler açısından hukuki sonuç ortaya çıkacaktır. Buna TRT Genel Müdürü ve yöneticileri de dahil. Çünkü Kanuna uymuyorlar.”