TRT vakit kaybetmeden ‘evet’çi oldu

Kamu yayın kuruluşu olarak tarafsız kalması gereken TRT, anayasa değişikliği referendumundan evet çıkması için kolları sıvadı. TRT 1 ve TRT Haber kanallarında sosyal medyadaki ‘evet’ videolarını yayınlayan kurum ‘hayır’cıları ise görmezden geldi.

TRT anayasa değişikliği referandumundan evet çıkması için kolları sıvadı. Referandum hazırlıklarının başlaması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yanıt beklenirken, TRT 1 ve TRT Haber kanallarında sosyal medyada yayılan sporcuların, sanatçıların ve bakanların yer aldığı “evet kampanyası” videosu için 2 dakikalık geniş bir haber yapıldı. Ancak “hayır kampanyası” videosuna hiç yer verilmedi. Referandum kampanyası için 16 Ocak’ta kurulduğu belirtilen TRT Radyo Haber’de de Nuh Albayrak, Kurtuluş Tayiz, Saadet Oruç gibi isimlerin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından İlnur Çevik’e program yaptırıldığı, söz konusu programlar canlı yayımlandığı için herhangi bir denetimden de geçmediği ifade edildi.

AVRUPA UYARDI

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin önceki gün oy çokluğu ile kabul ettiği “Avrupa’da Gazetecilere ve Medya Özgürlüğüne Karşı Saldırılar” başlıklı raporda TRT’nin bağımsızlığının kuvvetlendirilmesi gerektiği, aksi halde ifade özgürlüğünün zarar göreceği uyarısı yapıldı.

Sayısız ceza aldı ama ...

TRT son 10 yılda yapılan referandum ve seçim yayınları nedeniyle 69 yayın durdurma, 11 uyarı cezası aldı. TRT, 2010 anayasa değişikliği referandumunda da sadece “evet” kampanyasını haberleştirdiği için YSK tarafından uyarılmıştı. 24 Temmuz 2010’da YSK tarafından verilen kararda, “TRT’nin seçim döneminde yapılacak yayınlarda, anayasadaki objektiflik, eşitlik, serbestlik ve dürüstlük kavramlarını gözeterek daha dikkatli davranması ve yasalara uygun yayın yapılması gerektiği” ifadeleri kullanılmıştı.

(Cumhuriyet)