Yasağın kabul edilemeyeceğini kaydeden Onur Akın, Kalben ve Emin İgüs dayanışma içerisinde hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı

TRT yasaklarına karşı sanatçılar: "İtiraz edenlerin omuzlarının birbirine değmeli"

BURAK ABATAY - @abatayburak
burakabatay@birgun.net

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in açıkladığı raporda, Türk Televizyon Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) yönetiminin 142 Türkçe, 66 Kürtçe şarkıyı yasakladığı ortaya çıktı. 2016’nın yasaklı listesinde Sıla, Nazan Öncel, Onur Akın, Kalben, Emin İgus, Hüsnü Arkan, Demet Akalın gibi birçok isim var. Konuyla ilgili TRT’den gelen açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında yer alan ‘TRT’nin yasakladığı şarkılar’ haberleri gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır” dendi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise, “Bunu diğer televizyonların da yapması gerekiyor. Sanki ilk kez yapıyormuş gibi kamuoyuna takdim etmek kanun dışı sansür gibi takdim etmek ahlaksızlıktır. TRT görevini yapıyor” diye konuştu.

Onur Akın, Kalben ve Emin İgus şarkılarının yasaklar listesinde olmasıyla ilgili BirGün’e konuştu ve dayanışma mesajları verdi.

trt-yasaklarina-karsi-sanatcilar-itiraz-edenlerin-omuzlarinin-birbirine-degmeli-434314-1.
Onur Akın

Muhalif sanatçılar üzerinde ambargo var

Onur Akın: Bu yasak benim bir şarkıma yönelik yapılmış bir yasaklama gibi görülebilir ama ben yaklaşık 10 yıldır TRT’ye davet edilmiyorum. Benim gibi muhalif sanatçılar üzerine görünür bir biçimde bir ambargo zaten var. Bu şarkı da bu ambargonun tuzu biberi. Bu şarkıyı yayımlamamalarını anlayabilirim. Ben herhangi bir şarkımda rakı firmalarının propagandalarını falan yapacak değilim. Ama benim 400 tane bestem var. Geri kalan şarkılarımda neden yasak var? Bizim vergilerimizle yayın yapan devlet kanalının tek sesli olması, farklı renklere kapalı olması, muhalif düşüncelerinden dolayı sanatçıları yasaklamalarını kınıyorum. Sanatçılar olarak bir birlikteliği yakalamamız lazım. Hükümetin toplumu ikiye bölmepolitikası her alanda işe yaradığı gibi sanatçılar üzerinde de etkili. Sarayın kapısından içeri girmek için paşa paşa gidenler ve biz muhalifler. Bu yasaklamalara itiraz eden sanatçılar da hayata soldan, emekten, demokrasiden bakan, sosyalist onurlu sanatçılar.

trt-yasaklarina-karsi-sanatcilar-itiraz-edenlerin-omuzlarinin-birbirine-degmeli-434309-1.
Kalben

Yasaklara karşı bir şeyler yapılmalı

Kalben: Bu şarkı sevmek ve sevilmekten bahseden şarkı. Dertlere acılara hayır diyen şarkı. bu şarkının bile yasaklandığı bir yerde olmak çok üzücü. Ama bu şarkı yasaklarına gelene kadar kadınların, çocukların, insanların düzenli olarak baskı ve şiddete maruz kalması daha önemli. Evet yasaklara karşı bir şeyler yapılmalı. Ama sadece şarkı yasaklarına karşı değil. Bütün insanların bir araya geldiği adil özgür bir dünya için bir şeyler yapmalı.

trt-yasaklarina-karsi-sanatcilar-itiraz-edenlerin-omuzlarinin-birbirine-degmeli-434310-1.
Emin İgüs

İnatla söylemeye devam etmek gerek

Emin İgüs: Benim için şaşırtıcı değil. Bu zihniyetin bu türküleri yasaklaması şaşılası bir şey değil. Sadece inatla söylemeye devam etmek gerek. Bu türküyü bu ülkede yaşayan insanlar yazmış. Türküde herhangi bir yaklaşım olabilir, başkaldırı da olabilir. Bu türküleri içselleştirebilmek yaşamla kurduğunuz ilişkiye bağlı. İlgili habere bakarken 5-6 yıl önce verdiğim bir röportaja rastladım. Bülent Arınç, Vardar Ovası türküsüne ilişkin “Kazanamadım rakı parası” sözü geçiyor diye yasaklansın demişti. 5 yıl sonra yine aynı lafları söyleyebiliriz. Başka bir şey yapmak lazım. itiraz edeceğiz ama başka bir şey gerekiyor. İrademizi beyan edeceğiz ama irade beyanıyla yetmeyecek. Bu duruma itiraz eden insanların omuzlarının birbirine değmesi lazım.


Yasaklı şarkılardan bazıları