ABD Başkanı Trump, seçmenleriyle bir araya geldiği canlı yayında, Taliban’la yaptığı barış anlaşmasını öven açıklamalarda bulundu. Trump’ın 3 Kasım seçimleri öncesi Afganistan’daki ABD askerlerini geri çekme vaadini yerine getirmek istediği biliniyor

Trump’a göre Taliban ‘barış yanlısı’

Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Donald Trump, Fox televizyonunun Pensilvanya'dan yaptığı canlı yayında seçmenleri ile bir araya gelerek soruları yanıtladı.

Trump, Taliban'la yapılan barış anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünyanın birçok yerindeki askerleri evlerine geri getirmek istediğini, buna Suriye ve Afganistan'ın da dahil olduğunu söyleyen Trump, Taliban ile yapılan barış anlaşmasına rağmen bölgedeki saldırıların sürdüğünün hatırlatılması üzerine Taliban'ın artık savaş istemediğini iddia etti.

Trump, "Taliban'ın gerçekten barış yapmak istediğine inanıyorum. Neredeyse 20 yıldır Afganistan'dayız. İnanın ya da inanmayın artık onlar da savaşmaktan yoruldu. Onlar savaşçı. 1000 yıldır bunu yapıyorlar. Biliyorsunuz Sovyetler Birliği'ni Rusya yapan da Afganistandı" dedi. ABD askerlerini geri çekme kararı alması üzerine eski Savunma Bakanı James Mattis ile anlaşmazlığa düştüğünü belirten Trump, Suriye'de petrolü korumak için bir grup askeri orada bıraktıklarını söyledi.

Trump'a yöneltilen sorulardan biri de Demokrat Parti'nin aday adaylık süreciyle ilgili oldu. 'Başkanlık seçimleri için Bernie Sanders'ı mı yoksa Joe Biden'ı mı karşısında görmeyi istediği' ile ilgili soruya Trump, "Zihinsel olarak kendimi komünist Bernie'ye hazırlamıştım. Artık Sanders'ın karşıma çıkacak Demokrat aday olduğunu düşünmüyorum. Onun için geri dönmek zor olacaktır" dedi.


Trump, Demokrat başkan aday adaylarından Elizabeth Warren'ın da 14 eyalette ön seçimin yapıldığı "Süper Salı"dan sonra istifa etmesinin, Warren'a yakın görüşlere sahip olan Bernie Sanders'a zarar verdiğini söyleyerek, "Warren gerçek bir progresif olsaydı, belki de öyledir, bu yarışı Süper Salı'dan önce bırakırdı.

Böylece Sanders birçok eyalette avantaj sağlardı. Warren, Sanders'ın iyiliği için hiçbir şey yapmadı. Bu gerçek bir arkadaşlık değil" diye konuştu.