ABD'de yabancılara çalışma imkanı veren vize programlarının geçici olarak durdurulacağını açıkladı

Trump çalışma vizelerini geçici olarak durduracak

Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkede yabancılara çalışma imkânı veren bazı vize programlarını yıl sonuna kadar durduracağı açıklandı. ABD medyasında yer alan ve üst düzey yönetim yetkililerine dayandırılan haberde durdurulacak vize türlerinin J1, H1-B, H2-B, H4 ve L olduğu belirtiliyor. Karar, halihazırda bu vize türlerini almış olan ya da bu vize türleriyle ABD’de bulunan kişileri kapsamayacak.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Covid-19 hastalığını tedavi eden ve bu konuda araştırma yapan sağlık çalışanları, gıda alanındaki işçilere yönelik programlar ve çocuk bakımını içeren au pair programları kapsam dışında bırakıldı. Washington Post Muhabiri Nick Miroff ise Twitter’dan üniversite araştırmacılarının da kapsam dışında bırakıldığını paylaştı.

Türkiye’den her yıl binlerce öğrencinin katıldığı Work and Travel (Çalış ve Gez) programı da J-1 vizesi altında bulunuyor.

Trump yönetimi bu hamleyi Covid-19 salgınıyla ortaya çıkan işsizlikle mücadele için gerçekleştirdiğini ileri sürüyor. Hamle, yönetime uzun süredir ülkeye yabancı işçilerin girişinin kısıtlanmasını isteyen göçmen karşıtlarını memnun etme girişimi olarak yorumlanıyor.

Trump, henüz kararnameyi imzalamadı, ancak ABD medyasının Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı habere göre, gün sonuna kadar imzalayacak.