ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de yaptığı konuşmada Venezuela'yı ve İran'ı hedef gösterdi, göçmenleri 'Kapı dışarı edileceksiniz' diyerek tehdit etti. Saldırgan üslubunu devam ettiren Trump, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin elini sıkmamayı tercih etti. Pelosi, yanıt olarak Trump'ın konuşma metnini yırtıp attı

Trump herkese saldırdı

ABD Başkanı Donald Trump, 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde son kez geleneksel 'Birliğin Durumu' (SOTU) konuşmasını yaptı. Kongre'de söz alan Trump, Venezuela'da Bolivarcı hükümeti, ABD'ye sığınan göçmenleri, gerilim yaşanan İran'ı ve azlini isteyen Demokratları hedef aldı.

Konuşmasına "Politikalarımız sayesinde ABD, dünyada bir numaralı petrol ve doğalgaz üreticisi konumuna geldi" vurgusuyla başlayan Trump'ın Çin'le yapılan ticaret anlaşmasını "ABD'den çalınan büyük miktardaki iş" olarak yorumlaması dikkat çekti.

Trump'ın hedefine giren bir diğer konu ise göçmenler oldu. Yasadışı gelen göçmenleri ülkede barındırmayacağını söyleyen Trump, "Benim yönetimim yakala-serbest bırak dönemini bitirdi. Yasa dışı yollarla ülkeye gelirseniz anında kapı dışarı edileceksiniz" dedi.

'PERVASIZ BİR KASAP'

Trump, IŞİD lideri El Bağdadi'nin öldürülmesine de propaganda unsuru olarak konuşmasında yer verirken suikaste uğrayan İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'yi de "İran rejiminin pervasız bir kasabı ve canavarı" ifadeleriyle andı.

Trump, "Güçlü yaptırımlarımız sayesinde, İran ekonomisi kötüye gidiyor. Bunun kısa sürede iyileşmesini sağlayabiliriz, ama yardım istemek için ya çok gururlular ya da çok aptallar. Biz buradayız. Hangi yolu seçeceklerini bir görelim. Bu tamamen onlara kalmış" diye konuştu.

Afganistan'daki duruma da değinen Trump, "Afganistan'da birçoğu suçsuz yüz binlerce kişiyi öldürmek istemiyorum. Amerika'nın en uzun savaşını bitirmeye ve askerlerimizi evlerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.

'HALKA ZULMEDEN BİR TİRAN VE ZORBA'

Trump konuşmasında Küba, Nikaragua ve Venezuela hükümetlerini de hedef aldı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro için 'gayrimeşru bir yönetici ve kendi halkına zulmeden bir tiran' ifadelerini kullanan Trump, "Maduro'nun zorbalığı ezilecek ve yıkılacaktır" dedi. Dinleyiciler arasında Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido da yer aldı.

PELOSI’NİN ELİ HAVADA KALDI

trump-herkese-saldirdi-684512-1.

Trump’ın konuşması sırasında arkasında Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Temsilciler Meclisi Başkanı olan Demokrat senatör Nancy Pelosi yer aldı. Trump, konuşmadan önce Pelosi’nin uzattığı eli havada bıraktı. Pelosi’nin elini sıkmayan Trump’a yanıtı ise konuşma metnini yırtmak oldu. Konuşma biter bitmez Trump’ın konuşma metninin kopyasını yırtıp atan Pelosi, bu durumu ‘’Alternatifi düşünülürse, ben nazik olanı yaptım’’ şeklinde açıkladı.

EL SALVADOR’A GÖNDERİLEN 138 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Trump yönetiminin Orta Amerikalıların ABD’ye sığınmasını zorlaştırmasının ardından El Salvador’a geri gönderilen 138 göçmenin yaşamını yitirdiğini duyurdu. HRW’nin “ABD’nin sınır dışı politikaları, Salvadorluları ölüme ve istismara maruz bıraktı” başlıklı raporunda, sınır dışı edilenlerin El Salvador’a geri döndükten sonra cinsel istismar, işkence ve diğer şiddet eylemlerine maruz kaldığı belirtildi. Raporda, Trump yönetiminin ülkeye sığınmak isteyenlerin cesaretini kırdığı kaydedilerek, “En az 138 kişinin hayatını kaybettiği, yaşamını yitirenlerin sayısının daha yüksek olduğuna inanıldığı” aktarıldı.