Siyah George Floyd'un polis şiddeti sonucunda ölümünün ardından yaşanan gösterilerde, bazı tarihi anıt ve heykellerin yıkıldığı ABD'de Başkan Donald Trump, "heykelleri koruma" kararnamesine imza attı

Trump 'heykelleri koruma' kararnamesini imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki tarihi anıt ve heykellerin korunmasını öngören başkanlık kararnamesini imzaladığını, Twitter hesabından duyurdu.

Trump, açıklamasında, "Amerikan anıtlarını ve heykellerini korumak ve son dönemde yaşanan şiddet içeren suçlarla mücadele için çok güçlü bir kararnameyi imzalama imtiyazına eriştim. Büyük ülkemize karşı bu yasa dışı eylemlere başvuranları uzun hapis cezaları bekliyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Trump, hafta sonunu New Jersey'de kendisine ait tatil yerleşkesinde geçirmekten vazgeçtiğini belirterek Washington'da kalıp kanun ve nizamın uygulandığından emin olmayı tercih ettiğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

25 Mayıs'ta Minneapolis kentinde siyah George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde yaklaşık 2 hafta süren geniş katılımlı gösteriler düzenlenmişti.

Bu gösteriler esnasında ve sonrasında ülkenin farklı yerlerindeki kölelik yanlısı tarihi şahsiyetlere ait heykeller, göstericiler tarafından hedef alınmış; bazıları yıkılmıştı.

Trump, ABD’deki tarihi anıt ve heykellere zarar vermeye çalışanlara karşı sert yaptırımlar uygulamak için adım atılacağının sözünü vermişti.

YIKILAN HEYKELLER

Ülkenin farklı yerlerindeki kölelik yanlısı kişilerin yıkılan heykelleri şöyle:

Bir grup gösterici başkent Washington DC'deki Amerikan Konfedere Devletleri Generali Albert Pike'ın heykelini yıkıp ateşe verdi. Heykelin yıkılması sırasında polis göstericilere müdahale etmedi. Trump, Pike'ın heykelinin yıkılmasına müdahale etmeyen polise tepki gösterdi.

trump-heykelleri-koruma-kararnamesini-imzaladi-749402-1.

ABD’nin Oregon eyaletinin Portland kentinde göstericiler ABD bayrağını üzerine attıkları George Washington'ın heykelini bağladıkları halatlar ile yıktı ve ateşe verdi. Portland kentinde bulunan German American Society bahçesinde bulunan George Washington'a ait heykelin üzerine kimliği belirsiz kişiler tarafından sprey boyalarla “Big Floyd” yazıldı.

trump-heykelleri-koruma-kararnamesini-imzaladi-749403-1.

ABD'nin Richmond kentinde İtalyan kaşif Kristof Kolomb'un heykeli yerinden sökülerek göle atıldı. Boston kentindeki Kolomb'a ait bir diğer heykelin ise başı koparıldı.

trump-heykelleri-koruma-kararnamesini-imzaladi-749404-1.

ABD'de eski ABD Başkan Yardımcısı John C. Calhoun'un Charleston kentindeki heykelin kaldırılmasına karar verildi.

Protestocular ve kamu görevlileri, ABD'de ırkçılık ve sömürgecilik sembolü olarak algılanan herhangi bir heykelin veya anıtın kaldırılması talebinde bulunmuştu. Söz konusu oylama Charleston Belediye Başkanı John Tecklenburg'un söz konusu kararı Belediye Meclisine göndereceğini açıklamasından 1 hafta sonra gerçekleşti. Tecklenburg oylamadan hemen önce, "Şehrimizin tarihinde yeni bir dönem, daha adil bir dönem oluşturduğumuza inanıyorum. Doğru adımı atıyoruz" şeklinde konuştu.