Irkçılık karşıtı eylemlerde tepkilerin odağı olan Trump, siyah yurttaş Jacob Blake’in vurulduğu ve protestoların sürdüğü Kenosha’ya bugün ziyarette bulunacak. Demokratlar, ‘ziyaretten vazgeç’ çağrısı yaparken Trump’ın kentte protestolarla karşılanması bekleniyor

Trump protestoların merkezindeki Kenosha’ya ziyarette ısrarcı: Yangına körükle gidiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Wisconsin eyaletinde Jacob Blake isimli siyah yurttaşın polis tarafından vurularak felç kalması sonrası ülkede protestolar devam ederken Başkan Donald Trump aldığı tutumla tepki çekiyor. Trump, Blake’in vurulduğu Kenosha kentine bugün gitmeye hazırlanırken bu ziyaretinin protestoları daha da artırması bekleniyor. Trump ise Kenosha’ya gitmekten vazgeçmesi için çağrıda bulunan Demokratlar’ı "beceriksizlik" ile suçluyor.

Aynı zamanda, Oregon eyaletinin Portland kentinde bir kişinin vurularak hayatını kaybettiği eylemlere ilişkin Demokrat belediye başkanını suçlayan Trump’ın 3 Kasım seçimleri öncesi seçmenlerinin desteğini almak için eylemleri hedef alan bir propaganda yürüttüğü kamuoyunda tartışılıyor.

‘KENOSHA’YI KULLANIYOR

CNN’e konuşan Wisconsin Vali Vekili Demokrat Mandela Barnes, "Onlar (Cumhuriyetçiler), kendi kongrelerinde Kenosha’da olan olayları daha fazla ayrışma konusu yaparak kullandılar. Şimdi Başkan’ın önceki açıklamalarını da düşününce buraya gelmesinin nasıl bir yararı olacak bilmiyorum; açıkçası şu an da buna hiç ihtiyacımız yok" dedi.

Demokrat Kongre üyesi Karen Bass da basına, "Trump’ın ziyareti sadece işleri daha da kötü hale getirir. Bu ziyareti ateşe körükle gitmek demektir" açıklaması yaptı. Kenosha kentinde gösterilere devam eden "Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir)" grubu da Trump’ın ziyaretine karşı olduklarını ve Trump’ı protestoyla karşılayacaklarını duyurdu.

DEMOKRATLARI SUÇLADI

Trump, protestocuları hedef gösterdiği açıklamalarının yanı sıra Demokratların başkan adayı Joe Biden’a yüklendi. Biden’ın "liderlik etmeye isteksiz olduğunu" söyleyen Trump, Portland’in Demokrat Belediye Başkanı Ted Wheeler’ı da "şehirde ölüm ve yıkıma izin vermekle" suçladı. Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımda "Portland, belediye başkanlığındaki budalayla hiçbir zaman toparlanamayacak" dedi. Trump’ın hakaret içeren sözleri tepki çekerken ilk tepki Joe Biden’dan geldi.

Biden, "Trump, kanun ve nizam hakkında tweet atmanın kendisini güçlendirdiğine inanabilir. Ama destekçilerine çatışma çıkarmaya son vermeleri çağrısında bulunmakta başarısız olması ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor. O sadece daha fazla şiddeti büyütüyor, azaltmıyor ve bunun siyaseten kendine yaradığını düşünüyor" açıklaması yaptı. Belediye Başkanı Wheeler da, Trump’ın bu söylemleriyle ‘nefret ve bölünme yarattığını’ söyleyerek, "Başkanın bizi desteklemesini veya tamamen çekip gitmesini isterdim" dedi.

FAİLİ MEÇHUL ÖLÜM

Trump’ın Portland’i hedef alan söylemleri kentte Trump destekçilerini cesaretlendirmiş, hafta sonu yaklaşık 600 araçlık konvoyla eylemcilere karşı gövde gösterisi düzenlenmişti. Kentte, karşı karşıya gelen Trump destekçileri ile ırkçılık karşıtları arasındaki gerilimde bir kişi açılan ateş sonucu hayatını kaybetmiş, saldırganın kim olduğu iddiaya göre bulunamamıştı. Portland polisi, yalnızca, yetkililerin ateş sesi duyduklarını ve olay yerine gittiklerinde bir kişinin göğsüne isabet eden kurşunla öldüğünü açıklamıştı.

***

Floyd’un katilinden rezil savunma

Siyah yurttaş George Floyd’un boğazına dizini koyarak ölümüne neden olan tutuklu polis Derek Chauvin dün çıktığı mahkemede skandal bir savunma yaptı. Minneapolis kentinde ikinci kez duruşması yapılan Chauvin, suçsuz olduğunu iddia ederek "Floyd’un ölümü aşırı doz uyuşturucudan kaynaklandı" dedi.

Avukatı Eric J. Nelson da Floyd’un otopsi raporunu öne sürerek, "Floyd evde bulunsaydı basitçe aşırı doz uyuşturucudan öldüğü ilan edilirdi" ifadelerini kullandı. Nelson, cinayet anına ilişkin yayımlanan görüntülere rağmen "savcıların kanıt sunamadığını" ileri sürerek Chauvin’in tahliyesini istedi.

Mahkeme, "tutukluluğa devam" diyerek duruşmayı ileri tarihe erteledi.