ABD’nin ‘aşırı solcu faşizmi kuşatması’ altında olduğunu iddia eden Trump’ın George Floyd için adalet arayanları hedef göstermesinin ardından ülkedeki sağcılar, kölelik karşıtı bir ismin heykelini yıktı

Trump sağcıları kışkırttı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de sömürgeciliği ve köleliği savunan tarihi liderlere ait heykellerin yıkılmasına karşılık bu kez sağcılar, köleliğin kaldırılmasını savunan bir siyahi liderin heykelini parçaladı. Söz konusu olayın, Trump'ın ülkedeki protestocuları hedef göstermesinin ardından yaşanması dikkat çekti.
New York'un Rochester kentinde yaşanan olayda, 19'uncu yüzyılın kölelik karşıtı lideri Frederick Douglass'ın heykeli tamamen tahrip edildi. Maplewood Parkı'nda bulunan heykelin, kimliği belirsiz kişilerce kaidesinden sökülüp sürüklenerek 150 metre ilerdeki Genesee Nehri kıyısına atıldığı açıklandı.

KAMPANYA YÜRÜTÜLÜYOR

Heykelin yeniden parka konulması için kentte kampanya başlatıldı. Kampanya sözcüsü Carvin Eison, "Ülke genelinde konfederasyon heykellerine karşı gösterilen tepkinin karşılığı mı bu yapılan? Büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyuyoruz" açıklaması yaptı.

Douglass, İç Savaş'ta köleliğin kaldırılmasını savunan Kuzey eyaletleri saflarında savaşan bir lider olarak anılıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, "4 Temmuz Bağımsızlık Günü" kutlamalarında Rushmore Dağı Anıtı'nda düzenlediği törende ülkedeki protestocuları hedef almış, yıkılan heykellere karşı da "Amerika'nın Kahramanları Milli Parkı" adıyla park yapılması talimatı verdiğini söylemişti. Trump, sağcıları kışkırtacak sözlerine devam etmiş, ülkenin 'aşırı solcu faşizm kuşatması altında' olduğunu iddia etmişti. Trump'ın bu açıklamasından hemen sonra, ülkede köleliğe karşı isimlerden birinin heykelinin sağcılar tarafından yıkılması şaşırtıcı olmadı.

***

Beyaz Saray ırkçılığı besledi

Ünlü düşünür ve yazar Noam Chomsky, Trump’ın ‘çok iyi insanlar’ dediği sivil sağcı milislerin barışçıl protestolara nasıl saldırdığını hatırlattı. Truthout’a verdiği röportajda Chomsky, Trump döneminde ırkçılığın Beyaz Saray tarafından düzenli beslendiğini söylerek, “Sermaye gittikçe daha az insanda toplanıyor. Buna karşı halk hareketleri, insan haklarını ve ihtiyaçlarını önceleyen bir sisteme dönük arayış içinde” dedi.
Trump’ın pandemi dönemi izlediği politikalarını eleştiren Chomsky, ABD’de vakaların sürekli artmasının sorumlusu olarak Trump’ın yanlış politikalarını gösterdi. 2020 bütçesindeki fosil yakıt sanayisine ayrılan miktarı hatırlatan Chomsky, “Trump insanların yaşamlarını sürdürmesini sağlayan çevreyi yok etmeye devam etti. Bu çevre politikaları hava kirliliğini artırarak binlerce Amerikalı’yı öldüren Covid-19 salgınını daha ölümcül hale getirdi” diye konuştu.