Financial Times gazetesinin tanınmış yazarı David Gardner’a göre ABD Başkanı Donald Trump "Türkiye ile Kürtler arasında bir tercih yapmak zorunda kalacak."

'Trump, Türkiye ile Kürtler arasında bir tercih yapmak zorunda kalacak'

ABD Başkanı Donald Trump’un Suriye politikasına ilişkin belirsizlikler sürerken, Rakka operasyonu konusunda nasıl bir tavır alacağı da merak konusu. Financial Times gazetesinin tanınmış yazarı David Gardner’a göre ABD Başkanı Donald Trump "Türkiye ile Kürtler arasında bir tercih yapmak zorunda kalacak."

İngiliz gazetesinin dış politika yazarı David Gardner, ABD Başkanı Donald Trump’un “radikal İslamist terörün köklerini sökme sözünü yerine getirmek istiyorsa bunu kimle yapacağına yakında karar vermesi gerekeceğini" kaydetti.

ABD Ordusu, Musul’u geri alma mücadelesinde Irak hükümet güçleri ve Peşmerge'ye destek verirken şimdi Washington’un Rakka’nın nasıl kurtarılacağına ilişkin karar vermesi gerektiğine vurgu yapan Gardner, “Bu da, ABD’nin birbirine düşman iki müttefiki arasında karar vermek demektir" diye yazdı ve söz konusu “iki müttefiki” NATO ortağı Türkiye ve YPG olarak sıraladı.

"KÜRTLERİN BAŞARILARI ARTIYOR..."

Gardner, Trump’un yapacağının tercihin, sadece Rakka operasyonu değil aynı zamanda “Kürtlerin geleceği” açısından da taşıdığı önemin altını çizdiği yazısında Trump’un başkanlık seçimi kampanyası sırasında Kürtleri övmesinin Kürtlerin umutlarını artırdığını kaydetti.

Iraklı Kürtlerin ABD’den Irak’tan ayrılmalarını onaylamasını, YPG’nin ise Washington’dan isteğini ise “daha iyi silahlar ve Suriye içerindeki özerklik için siyasi destek” özetleyen Gardner, “Kobani’de IŞİD’i yendikten sonra Suriyeli Kürtlerin ABD’nin adeta vazgeçilmez müttefikleri haline geldiği” yorumunu yaptı.

David Gardner “Kürtlerin başarıları artarken Türkiye’nin korkularının da büyüdüğü” değerlendirmesini yaptığı yazısında Ankara’nın PKK’ye ilişkin kaygılarına dikkat çekti. Türkiye’nin Rusya’ya yakınlaşmasına vurgu yapılan yazıda Türkiye’nin Rakka operasyonuna nasıl bir katkıda bulunabileceği değerlendirilirken, Türkiye’nin Washington tarafından Suriyeli Kürtlere tercih edilmesi için önemli bir askeri gücü taahhüt etmesi gerekeceği savunuldu.

David Gardner yazısına son verirken Başkan Trump'un “Şimdi Fırat Kalkanı adlı sınırlı ve pek de ikna edici olmayan bir Türk operasyonu ile Kürtlerin halen yürüttükleri Fırat Gazabı olarak adlandırılan öncü taarruz arasında bir tercih yapması gerekeceği" iddiasında da bulundu. (ANKA)