TSE, önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda çalışanlara gönderdiği mesajda, öğle yemeği servisinin ‘tadilat’ gerekçesiyle verilmeyeceğini duyurdu. Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, kuruma gönderdiği yazıda uygulamanın Anayasa’nın ‘Din ve Vidan Hürriyeti’ maddesine aykırı olduğunu belirterek sona erdirilmesini talep etti.

TSE, ‘rutin’ Ramazan yasaklarını sürdürüyor: Öğle yemeği ‘tadilat’ gerekçesiyle verilmiyor
Fotoğraf: tse.org.tr

Ahin ASLAN

Kamu kurumlarında ‘rutin’ Ramazan yasakları sürüyor. Türk Standartları Enstitüsü’nde (TSE) önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda ‘tadilat’ gerekçesiyle Ramazan ayı boyunca çalışanlara öğle yemeği verilmiyor.

TSE, çalışanlarına gönderdiği mesajda, ‘daha kaliteli ve daha hijyenik hizmet verebilmek amacıyla’ mutfak ve yemekhanelerde bakım ve tadilat yapılacağını öne sürerek “Ankara Merkez Binamız ile Ostim ve OFİM yerleşkelerimizde, Ege Bölge Koordinatörlüğü İzmir Çiğli yerleşkesinde, Kayseri Bölge Koordinatörlüğünde ve Marmara Bölge Koordinatörlüğü Gebze Kalite Kampüsü, Tuzla Kampüsü ile Anadolu Yakası Müdürlüğünde" Ramazan ayını ve Ramazan Bayramı süresini de içerecek şekilde 23 Mart 2023 – 23 Nisan 2023 tarihleri arasında yemek hizmeti verilmeyeceğini bildirdi.

ANAYASA'YA AYKIRI

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), TES’de ‘tadilat’ nedeniyle öğle yemeği verilmemesine ilişkin 3 Mart’ta kuruma bir yazı yazdı. Yazıda, uygulamanın Anayasa’nın ‘Din ve Vicdan Hürriyeti’ maddesine aykırı olduğunu ifade edilerek sona erdirilmesi talep edildi.

ESM’nin yazısında, Ramazan ayında oruç tutarak ibadetini gerçekleştiren çalışanların bulunmasının yanında dini inançları, sağlık sebepleri gibi sebeplerle oruç tutmayan çalışanların da bulunduğuna dikkat çekildi.

ESM’nin yazısında şunlara yer verildi:

“Bilindiği üzere Türk Standartları Enstitüsü merkez teşkilatında geçtiğimiz yıllarda Ramazan ayında öğle yemeği servisi gerçekleştirilmemiştir. Bu yıl içinde kurum tarafından çalışanlara mail yoluyla bilgilendirme yapılmıştır. Hepimizin bildiği üzere Ramazan ayında oruç tutarak ibadetini gerçekleştiren çalışanların bulunmasının yanında dini inançları, sağlık sebepleri vs. gibi sebeplerle oruç tutmayan çalışanlar da bulunmaktadır ve sayısı ne olursa olsun kamu işvereninin görevi oruç tutan çalışanların olduğu kadar çeşitli sebeplerle tutmayan çalışanlarının da haklarını güvence altına almaktır. Aksi bir durum Anayasa’nın Din ve Vicdan Hürriyeti başlıklı 24. Maddesine aykırılık teşkil etmektedir.

Geçmiş yıllarda birçok kamu kurumunda oruç tutmayan personele öğle yemeği servisinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli planlamalar yapılmıştır. Ramazan ayı süresince oruç tutmayacak personel sayısının belirlenerek öğle yemeği servisinin gerçekleştirilecek şekilde tadilat vb. planlamasının yapılması, talebimiz geçmiş yıllarda anayasal haklara aykırılık teşkil eden bu uygulamanın bu yıl tekrar edilmemesidir.”