Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) alınan kararlarla, 30 Ağustos 2007 tarihi itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) üst komuta kademesi yeniden şekillendi. Şûra'da, "TSK'nın itibarını sarsacak şekilde disiplin bozucu hareketlerde bulunan" 13, "irticai tutum ve davranışları" nedeniyle 10 kişinin TSK'dan ayrılmasına karar verildi.

YAŞ kararları ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert emekli olacaklar. Deniz Kuvvetleri Ko-mutanlığı'nı Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Ko-mutanlığı'nı ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu devralacak. Emekliye ayrılacak 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel'in yerine 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney'in yerine bu yılki Şûra'da orgeneralliğe terfi eden Kara Kuvveden Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Erdal Ceylanoğlu, yine bu yıl emekliye ayrılacak Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarnşık'ın yerine ise Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutan Yardımcısı Korgeneral Necdet Özel'in getirilmesi kararlaştırıldı. 3. Ordu Komutanlı-ğı'na da yine bu yıl orgeneralliğe terfi eden 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Saldıray Berk atandı.

Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit, Donanma Komutanlığı'na; Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Aksay da Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı.

BÜYÜKANIT ÖNÜMÜZDEKİ YIL DA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Bü-yükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ise görevlerini bir yıl daha sürdürecekler. Gelecek yıl, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın yaş haddinden emekli olmasıyla bu göreve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un atanması bekleniyor.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Kara Kuvveden Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık'ın görevlerinde ise değişiklik olmadı.

Şûrada, Elazığ'daki 8. Kolordu Komutanlığında 2002-2003 yılları arasındaki inşaat ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde aldığı cezası ertelenen 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Ethem Erdağı da emekliye sevk edildi. 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Cahit Sarsılmaz, 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Gü-ner ile 1. Hava Kuvveti ve 6. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı'nın görev süresi uzatıldı.

YAŞ, 1 Ağustos'ta Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanmıştı.