Tüm dünya ülkeleri 2005'e Güney Asya'yı vuran tsunami felaketinin gölgesinde girdi. Başta İstanbul olmak üzere yurttaki kutlamalar da geçen yıllardaki kadar görkemli değildi. Güney Asya


Tüm dünya ülkeleri 2005'e Güney Asya'yı vuran tsunami felaketinin gölgesinde girdi. Başta İstanbul olmak üzere yurttaki kutlamalar da geçen yıllardaki kadar görkemli değildi. Güney Asya'da yaşanan afet nedeniyle pek çok kentte yılbaşı kutlamaları ve havai fişek gösterileri iptal edildi. İstanbul'da başta Taksim olmak üzere belediyeler tarafından farklı noktalarda organize edilen yılbaşı kutlamaları deprem felaketi nedeniyle iptal edildi.

İstanbullular yeni yılı Taksim Meydanı, Bakırköy Meydanı ve Nişantaşı başta olmak üzere, İstanbul'un çeşitli noktalarında toplanarak karşıladı. İstanbul'un bazı bölgelerinde de havai fişek gösterileri gerçekleştirildi. Ardı ardına patlayan havai fişekler, renkli görüntülere sahne oldu.

İZMİR: Hava şartları nedeniyle ertelenen yılbaşı kutlamaları, az sayıda İzmirlinin katılımıyla gerçekleşti. Yeni yıla girmeye dakikalar kala Cumhuriyet Meydanı'na gelen vatandaşlar yeni bir yıla merhaba dedi. Konserler havanın yağışlı olması nedeniyle iptal edildi.

ANTALYA: Baroya bağlı bir grup avukat, 2005 yılını denize girerek karşıladı. Konyaaltı Plajı'nda kumsal ateşi yakan avukatlar ''Askerimize Çuval, Polisimize Kefen Giydiren ABD Sabrımızı Taşırma'' yazılı pankart taşıyarak tüm dünyaya barış temenni etti.

DİYARBAKIR: Her yıl geleneksel olarak yapılan ve çocukların ilginç elbiseler giyerek, evleri dolaşıp hediye topladıkları yeni yıl kutlamalarına Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da katıldı. Kadın elbiseleri giyerek, elbane çalan Sur Belediyesi'nin erkek personeliyle birlikte sokakları dolaşan Başkan Demirbaş, çocuklara oyuncak dağıttı.

ADANA: Yeni yıl kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Vatandaşlar yeni yılın ilk dakikalarını Noel annelerle göbek atarak karşıladı. Mimar Sinan Kültür Parkı Pink Organizasyon bahçesinde düzenlenen yılbaşı partisine katılanlar bahçede yakılan ateşin etrafında dans ederek eğlendi. Müzik eşliğinde ortaya çıkan Noel anneler ise büyük ilgi gördü.

ERZURUM: Palandöken Kayak ve Kış Sporları Merkezi'ndeki Rus turistler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mesajıyla yeni yıla girdi. Yeni yıla girmeye 5 dakika kala Erzurum'un Mahallebaşı semtinde çöp toplayan temizlik işçileri, ise vatandaşların çöpleri çöp bidonlarına atmamasından yakınarak, ''Bir gün çöp almazsak Erzurum'u çöp götürür. Yılbaşı bizim neyimize. Biz ekmek paramızı kazanmanın mücadelesini veriyoruz'' diye konuştular.

HAKKARİ: Çukurca İlçesi Çağlayan Köyü Tepecik Mezrası'ndan göç ederek Biçer Mahallesi'ne yerleşen 10 nüfuslu Kaya Ailesi, 16 yıl mum ışığında yaşadıktan sonra yeni yılda elektriğe kavuştu. Valiliğin talimatı doğrultusunda evlerine elektrik hattı çekilen alileye, Hakkari'de yayın yapan bir gazete sahibi tarafından da televizyon hediye edildi.

BATMAN: Çocuklar yılbaşını fırsat bilerek yüzlerini boyatıp kılıktan kılığa girip ev ve kahvehanelerde para ve meyve topladı. Seyyar satıcılar, yeni yıla müşteri bekleyerek girerken, belediye çöp ekipleri de çöp topladı.

ZONGULDAK: Zonguldak'ın Gelik beldesi Ayiçi mevkiinde Arılar Madencilik'te çalışan madenciler 2005 yılını yerin 250 metre altında yaş pasta yiyerek ve türkü söyleyerek karşıladı. Yılbaşı olmasına rağmen gece saat 24.00'e kadar çalışan madencilerin 2005'ten beklentileri ortaktı: Kazasız belasız günler...

KAPADOKYA: Yılbaşı kutlamalarında en çok ilgi gören mekanlar yeraltı eğlence merkezleri oldu. Yerli ve yabancı turisYeraltı eğlence merkezleri, yerli ve yabancı turistlerce yeni yılın coşkusunun yaşandığı merkezler oldu.

DÜNYA NASIL KUTLADI

Güney Asya'da yaşanan afet nedeniyle pek çok kentte yılbaşı kutlamaları ve havai fişek gösterileri iptal edildi. Yeni yıl partileri bağış toplama etkinliklerine dönüştü. Tsunaminin yerle bir ettiği bölgelerde ölenler mumlar ve ayinlerle anıldı. İsveç, Norveç, Finlandiya ve Almanya'da yeni yılda ölenler ve kayıplar için bayraklar yarıya indirildi. İsveç 31 Aralık'ı ulusal yas günü ilan etti. Paris'te ünlü Champ Elysees Bulvarı'nda işıklandırılan ağaçlar siyah şeritlere büründü. Her yıl yeni yıl kutlamalarına ilk başlayan Avustralya'nın Sdney kentinde geleneksel partiye katılanlar afetzedeleri andı. Hindistan'da yakınlarını yitirenler için yeni yılın gelmesi bir anlam ifade etmedi.

2005'in ilk bebekleri

İstanbul'da, yeni yılın ilk gününde çeşitli hastanelerde 21'i kız, 16'sı erkek olmak üzere toplam 37 bebek dünyaya geldi. İstanbul'da dün en fazla doğum Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleşti. Hastanede 2'si erkek toplam 10 bebek doğdu. Adana'da da yeni yılın ilk gününde çeşitli hastanelerde 10'u kız, 18'i erkek olmak üzere toplam 28 bebek dünyaya geldi. Şanlıurfa'da yeni yılın ilk bebeği 3.5 kg ağırlığında Şanlıurfa Kadın Doğum Hastanesi'nde dünyaya geldi. Aile daha önce cinsiyet tespiti yaptırmadığı için bebeğin henüz ismi konmadı.